Otomotiv Sektöründe Konsolidasyon Beklentisi Mevcut

26 Nisan 2021

Avrupa Otomotiv Tedarikçileri Derneği CLEPA ve McKinsey’in altı ayda bir gerçekleştirdiği ‘Otomotiv Tedarikçileri Nabız Kontrol Anketi” sonuçları, sektörde büyük bir konsolidasyon beklentisi olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 68’i önümüzdeki beş yıl içinde sektörde konsolidasyon yaşanacağını, yüzde 22’si ise bu konsolidasyon sürecinin araç işletim sistemi ve otonom sürüş yazılımı gibi bazı kritik bileşenlerde pazarın yüzde 30’u veya fazlasına hakim “süper tedarikçiler” ortaya çıkmasını bekliyor. Elektrikleşme ve dijitalleşme, sektörde kârlılığı geleneksel motor ve gövde gibi alanlardan yazılım gibi alanlara kaydırıyor. Pandemiye rağmen 2021’de hem 2019’dan hem de 2020’den daha iyi sonuçlar bekleyen sektör yetkilileri, kâr marjları konusunda da daha iyimser. Ancak dönüşüm, birçok oyuncuyu sektör dışında büyüme fırsatlarını incelemeye de itiyor. Katılımcıların yüzde 72’si tamamen otomotiv dışı sektörlerdeki büyüme fırsatlarını değerlendiriyor.

Küresel çip krizine rağmen, COVID-19 pandemisinden iddialı elektrikleşme hedefleriyle toparlanmaya başlayan otomotiv sektörünün tedarikçileri de büyük bir dönüşümün eşiğinde. Otomotiv tedarik sektöründe güçlü bir toparlanma öngören sektör yetkilileri hem bir konsolidasyon bekliyor hem de bu konsolidasyon sürecinin “süper tedarikçiler” ortaya çıkartacağını öngörüyor.

Sektörün nabzını tutan Avrupa Otomotiv Tedarikçileri Derneği CLEPA ve McKinsey’in Otomotiv Tedarikçileri Nabız Kontrol Anketi’nin sonuçlarının yer aldığı rapor, otomotiv tedarikçilerinin yüzde 80’inin gelecek 12 ay içinde siparişlerde artış beklediğini ortaya koyuyor. Sektörün büyük bir kısmı siparişleri “beklenenden de hızlı bir iyileşme” olarak değerlendiriyor. Sektör genelinde büyümenin bu yıl hem 2019’dan hem de 2020’den daha iyi olması bekleniyor.

Kaynak :Dunya
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü