Otomotiv Sektöründeki Sıkıntılar Rulman Üreticisi Schaeffler Firmasını Zora Soktu

07 Mart 2019

Rulman üreticisi Alman Schaeffler firması bazı fabrikalarını kapatarak 900 işçi çıkaracağını ve ürün gamındaki çeşitliliği de azaltacağını belirten bir açıklama yaptı. Avrupa ve Çin’den gelen talebin daralması nedeniyle 2018 yılında şirket kazançlarında keskin bir düşüş yaşanması ve önümüzdeki birkaç yılın daha otomotiv sektörü açısından zor geçmeye devam edeceğinin tahmin edilmesinden dolayı, şirketin böyle bir karar almaya mecbur kaldığı belirtiliyor.
Geçtiğimiz Çarşamba günü şirket tarafından yapılan bu açıklama, aynı zamanda bir yeniden yapılanma programını da içeriyor. Söz konusu yeniden yapılanmanın maliyeti ise yaklaşık 60 milyon avro olarak hesaplanıyor. Öte yandan, şirketin hisse senetleri bu açıklamanın ardından yüzde 8.5 değer kaybetti. İcra Kurulu Başkanı Klaus Rosenfeld ise bu yeniden yapılanmanın sonucunda şirket kazançlarında 90 milyon avroluk bir artışın gerçekleşmesini öngördüklerini belirtti.
Rosenfeld, otomotiv sektörünün bir müddet daha zorluklarla boğuşmaya ve küresel ekonominin de küçülmeye devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
2018 yılında şirketin faiz ve vergilerden önceki kazancının yüzde 13’lük bir düşüşle 1.38 milyar avro olarak gerçekleşmesine karşın, ciroda yüzde 3.9’luk bir artış kaydedildiği açıklandı. Yeniden yapılanma programının uygulamaya koyulmasının ardından, 2019 cirosunda ise yüzde 1 ila 3 arasında bir artış hedefleniyor.
Şirketin önündeki en büyük darboğazlardan biri de otomotiv sektörünün elektrikli araçlara doğru bir teknolojik değişim seyri göstermesi. Yanmalı motor teknolojisinin aksine, elektrikli motorlar rulmana ihtiyaç duymuyor.
Şirketin hisse senetlerinin fiyatındaki düşüşe paralel olarak piyasa kapitalizasyon değeri de dokuz ay önceye oranla neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Bu durum geçtiğimiz Salı günü şirketin Alman borsasındaki kapitalizasyon endeks pozisyonunda da değişikliğe neden oldu. Evvelce orta ölçekliler endeksinde yer almakta olan firma, son değer kayıplarıyla birlikte, küçük ölçekliler endeksine tenzil edildi. Şirketin bu pozisyonu hak etmediğini ifade eden Rosenfeld, tekrar orta ölçekliler endeksine dahil olmak için de, ne gerekiyorsa yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü