Otomotiv Sektöründeki Yonga Kıtlığından Kaynaklanan Üretim Kesintileri Beklenenden Daha Uzun Sürebilir

22 Eylül 2021

General Motors Yönetim Kurulu Başkanı Mark Reuss 21 Eylül Salı günü Detroit Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, otomotiv sanayisinde kullanılan yarı iletken yonga tedarikinin önümüzdeki günlerde belli bir dengeye oturacağını söyledi. Bu durumun belli bir rahatlama sağlayacağını, fakat yine de bu dengelenmenin eski üretim seviyelerini yakalamak isteyen otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu miktarların daha altında gerçekleşebileceği uyarısında bulundu.

Küresel yonga kıtlığı hali hazırda General Motors ve neredeyse diğer tüm otomotiv firmalarının üretim programlarında aksamalara neden olurken, bazı sektör yöneticileri söz konusu problemin 2023 yılına kadar devam edebileceğinden endişe ediyorlar.

General Motors Finans Direktörü Paul Jacobson geçtiğimiz hafta basına verdiği demeçte, 2022 yılının yonga tedariki açısından daha dengeli bir yıl olmasını beklediklerini belirtmiş, ancak tedarik miktarlarının yeterli olmaması nedeniyle üçüncü çeyrekte yapılması gereken toptan satış araç teslimatlarının planlanandan yaklaşık 200 bin adet daha az gerçekleşebileceği uyarısında bulunmuştu.

Yönetim Kurulu Başkanı Reuss ise konuşmasının devamında, gelecekte sektör açısından en önemli konulardan bir tanesinin de elektrikli araç bataryalarında kullanılan nadir madenlerin geri dönüşümü olduğunu söyledi.

Bataryaların içerisindeki malzemelerin birçoğunun tekrar kullanılabilir nitelikli olduğuna dikkat çeken Reuss, bu konu üzerinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Geçtiğimiz Temmuz ayında General Motors firmasından yapılan bir açıklamada Amerika’da lityum madenciliği alanında faaliyet gösterecek yeni bir firma kurmak üzere yatırım planladıkları belirtilmiş ve otomotiv sektöründe batarya hammaddesi temininde kendi kaynaklarını kullanabilen ilk firma olmayı hedefledikleri ifade edilmişti.

 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü