Otomotiv Üreticileri Brexit Müzakerelerinde Hükümetin Sektöre Öncelik Tanımasını İstiyorlar

30 Eylül 2020

İngiltere Motorlu Taşıt Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 30 Eylül 2020 Çarşamba günü yapılan açıklamada, Brexit müzakerelerinde otomotivin mutlaka öncelikli sektör olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. BBC’de yayınlanan ve Brexit’in anlaşmalı olması durumunda bile bazı otomotiv ürünlerinin gümrüğe tabi olacağına ilişkin bir habere de atıf yapılan açıklamada, sektörün gümrük tarifelerine tabi olması durumunda bunun yaratacağı etkilerin yıkıcı olacağına dikkat çekildi.

BBC yayın kuruluşunun Baş Brexit Müzakerecisi David Frost’un bir mektubuna dayandırdığı haberine göre, Japonya ve Türkiye’den satın alınan otomobil parçalarının İngiliz menşeli gibi işlem görmesi talebini İngiliz hükümeti şu ana kadar Avrupa Birliğine kabul ettirmeyi başaramadı.

SMMT Başkanı Mike Hawes basına yaptığı konu ile ilgili açıklamada, otomotiv sektörünün İngiltere ekonomisi için son derece önemli ve yaşamsal olduğunu belirterek, gümrük tarifelerine tabi olunması durumunda otomotiv firmalarının maruz kalacağı zararlar öncelikli olarak dikkate alınmalıdır dedi. Hawes sözlerine şöyle devam etti: “Sektörün İngiliz ekonomisi için önemi göz önünde bulundurulduğunda, bizler Brexit müzakerelerinde otomotiv sanayisinin hükümet tarafından öncelikli sektör olarak kabul edilmesini istiyoruz. Müzakerelerde diğer sektörlerin yararına bazı küçük tavizler kazanma uğruna otomotiv sektörünün feda edilmesini istemiyoruz.”

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü