Özbekistan, Rusya'yı By-Pass Ederek Avrupa'ya Bakır Gönderimine Başladı

20 Aralık 2022

Özbekistan Devlet Demiryolları, Pazartesi günü (19/12/2022) yaptığı açıklamada, Orta Asya’da yeralan ülkelerinin Avrupa Birliği ile ticari bağlarını sürdürme planının bir parçası olarak Rusya'yı by-pass eder biçimde yeni bir rota üzerinden Avrupa'ya ilk kez bakır yüklü tren gönderdiklerini duyurdu.

Duyuruda, 46 vagondan oluştuğu ve 91 adet 20 fit uzunluğunda konteynerin yüklü olduğu belirtilen trenin Almalyk Madencilik ile Metalurji Yerleşkesi’nden Bulgaristan'a 4.000 km’nin üzerinde (2.485 mil) yol kat ederek yoğunlaştırılmış bakır yükünü teslim edeceği bilgisi iletildi.

Trenin kat edeceği Orta Koridor olarak bilinen yol, trenleri içerisine alabilen gemilerin de yardımıyla Türkmenistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ile Karadeniz'i geçiyor.

Brüksel, Avrupa-Asya arasındaki demiryolu yükü gönderimleri için Rusya'dan geçen geleneksel Kuzey rotasına bir alternatif olarak Orta Koridor’un oluşturulmasını güdülemişti.

Geçen ay Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa ile Asya arasında Rusya'yı by-pass ederek oluşturulacak kargo yollarının geliştirilmesi amacıyla milyarlarca Avro tutarında yatırım yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü