Özbekistan, Yıllık 2,8 Milyar Metreküp Rus Doğalgazı İthalatı Gerçekleştirecek

19 Haziran 2023

Özbekistan yıllık 2,8 milyar metreküp Rus doğalgazı ithalatı yapacak. Özbekistan Enerji Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, söz konusu ithalat Özbekistan’ın doğalgaz alım-satım firması UzGasTrade ile Rusya’nın doğalgaz ihracatından sorumlu firması Gazprom Export arasında imzalanmış olan gaz alım satım anlaşmasında yer alıyor.

Anlaşma belgesi 16 Haziran 2023’te Özbekistan Enerji Bakanı Zhurabek Mirzamakhmudov ile Gazprom yönetim kurulu başkanı Alexei Miller tarafından kurumlarını temsilen imzalandı.

Anlaşmadan kaynaklanan sözleşmenin süresi iki yıl olup Rus doğalgazının ithalatı, içinde bulunduğumuz yılın 1 Ekim'inde başlayacak. Özbekistan günde 9 milyon metreküp ithalat yapacak.

Özbekistan Enerji Bakanlığı, sözleşmenin tümüyle alım satıma yönelik olarak oluşturulduğunu vurguladı.

Bakanlık, "Anlaşma, özellikle sonbahar-kış aylarında ülkemizde tüketicilerin artan doğal gaz talebinin bir bölümünü karşılamaya yönelik önlemlerden biridir." açıklamasını yaptı.

Açıklamada, Rus gazının maliyetinin ne kadar olacağı belirtilmedi. Bakanlık, yalnızca bölgedeki piyasa fiyatları, Özbekistan'daki gaz maliyetleri ile Özbekistan Cumhuriyeti yetkililerinin piyasa ilkelerine dayalı olarak fiyatları belirleme planları temelinde fiyat konusunda anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü