Pakistan, Mayıs Ayında 90.000 Ton Akaryakıt İhracatı Gerçekleştirerek Rekor Kırdı

02 Haziran 2023

Sektör haber kaynaklarının Perşembe günü (01/06/2023) The News gazetesine yaptığı açıklamaya göre Pakistan, ülkedeki akaryakıt talebinin düşük olması nedeniyle son birkaç ayda oluşan yüksek miktardaki akaryakıt stoğunu azaltmak amacıyla içinde bulunduğumuz yılın Mayıs ayında yurtdışına 90.000 ton akaryakıt gönderimi gerçekleştirdi.

Pakistan ekonomisindeki yavaşlama ile birlikte ülkenin özellikle orta ile kuzey bölümlerindeki yarı soğuk yarı ılıman hava koşulları nedeniyle akaryakıt tüketiminde herhangi bir artış görülmemesi sonucu önümüzdeki günlerden ülkeden daha fazla akaryakıt ihracatı olacağını öngören kaynaklara göre, Pakistan’ın akaryakıt ihracatı son üç ayda (Mart-Mayıs) 250 bin tona ulaştı. Pakistan'da petrol pazarlama firmaları, enerji santralleri ile bölge rafinerileri tarafından tutulan 510.000 tondan fazla akaryakıt stoğu bulunmakta.

Petrol sektöründen haber kaynaklarına göre, içinde bulunduğumuz yılın Mayıs ayında Pak Arab Rafineri firması (PARCO) ülkeden 50.000 ton akaryakıt gönderiminde bulunurken, Pakistan Rafineri Limited firması (PRL) da 40.000 ton akaryakıt ihracatı gerçekleştirdi. Haber kaynakları, Pakistan petrol rafinerisi firmalarının tesislerinde işletimin sorunsuz bir biçimde devam edebilmesi için akaryakıt üretmekte olduklarını ve ürettikleri akaryakıtı ulusal pazarda oluşmuş akaryakıt fiyatından bile daha düşük fiyatla küresel pazara ihraç ettiklerini ortaya koydu.

Haber kaynakları akaryakıtın ulusal fiyatı ile küresel fiyatı arasında ton başına 35.000 Pakistan Rupisi kadar bir fark olduğuna dikkat çektiler. Ancak, rafineriler tersi durumda kötü bir biçimde etkilenecek operasyonlarının sorunsuz bir biçimde yürütülebilmesi için akaryakıt stoklarını yurtdışına gönderiyorlar.

Kaynaklar, PARCO ile PRL rafineri firmalarının tüm tesislerinde en büyük akaryakıt stoklarına sahip olduklarını, dolayısıyla önümüzdeki günlerde ülkede akaryakıt tüketiminin artacağına ilişkin umutları olmadığı için akaryakıt ihracatını tercih ettiklerini belirtirken, bölgesel rafineriler için ise iç pazar koşullarının devam ettiğini dile getirdiler. 2023 yılı Nisan ayında ülkede akaryakıttan gerçekleştirilen elektrik üretimi geçen yılın aynı ayına göre büyük düşüş yaşadı. İçinde bulunulan mali yılın ilk on ayında, akaryakıttan elektrik üretimi %60’ın üzerinde geriledi. Kaynaklar, içinde bulunulan mali yıldaki akaryakıt ihracatının dikkate değer olduğunu, çünkü bir önceki mali yılın aynı döneminde Pakistan'ın ülkedeki talebi karşılayabilmek için akaryakıt ithalatı yaptığını vurguladılar.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü