Pakistan'da Çelik Fiyatları Geçen Yılın Nisan Ayından Bugüne %70 Oranında Yükseldi

28 Mayıs 2021

The Express Tribune gazetesi, Pakistan'da çelik fiyatlarındaki keskin artışın daha yeni toparlanma belirtileri gösteren ekonomiyi olumsuz etkilediğini ve çelik fiyatlarının bu biçimde yükselmeye devam etmesi durumunda gerçekleştirilmiş tüm toparlanmayı geri alabileceği korkusunu körüklediğini bildirdi. Ülkede çelik fiyatları yalnızca bir yılda %70 oranında yükselirken, sözkonusu fiyat yükselişleri otomobil, ev aletleri ve diğer bağlı sektörler üzerinde son ürünlerin fiyatlarını artırmaları konusunda büyük bir baskı oluşturdu. Piyasa oyuncularına göre çelik fiyatları geçen yılın Nisan ayında 105.000-110.000 Pakistan Rupisi (675-710 ABD Doları) düzeylerindeyken içinde bulunduğumuz yılın başında 144.000 Pakistan Rupisi'ne (925 ABD Doları) yükseldi, şu anda ise ton başına 186.000 Pakistan Rupisi'nden (1200 ABD Doları) satılıyor. 
 
Çelik dışalımcısı Mian Rameez Ahmad, The Express Tribune gazetesine yaptığı açıklamada, "Çelik fiyatlarındaki keskin artışın arkasında çeşitli etkenler var, başlıca etken Korona virüsü salgınının küresel çelik fiyatlarındaki yükselişi tetiklemesi iken bunun yanı sıra bir diğer etken de ABD Doları kurundaki dalgalanma." yorumunda bulundu.
 
Ahmad ayrıca, piyasada satılan çelik stoğunun çoğunun Pakistan Rupisi'nin ABD Doları karşısındaki değerinin 165 olduğu dönemde dışalındığını, bu nedenle işadamlarının fiyatları yükselterek kayıplarını karşılamaya çalıştıklarını belirtti. Daha önce, tüccarlar farklı türlerdeki çeliğin dışalımını tek bir kargo içerisinde yaparak ödemeleri gereken gümrük vergisini en aza indiriyorlarken, artık gümrük yetkililerinin ülkeye getirilen çeliğin türlerine göre değişen tam tarifeyi ugulamakta oldukları gerçeğine de vurgu yaptı.
 
Kaynak: steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü