Palm Yağı Fiyatları Yüksek Seyrediyor

17 Mart 2021

Palm yağı fiyatları, dünya genelindeki en büyük ikinci yemeklik yağ üretici olan Malezya'daki alternatif yağlarda yaşanan kıtlığın fiyatları artırması sebebiyle, 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Palm yağı fiyatları 2008'den bu yana, Malezya'daki yemeklik yağlarda yaşanan üretim sorunu nedeniyle en yüksek seviyeyi gördü.

Malezyalı şirket Kaleesuwari Intercontinental'den Gnanasekar Thiagarajan'a göre soya ve ayçiçek yağı ise piyasayı desteklemeye devam ediyor.

Şirket açıklamasında "Ayçiçek yağı fiyatları, sonbaharda yaşanan kuraklığın ardından, ayçiçek yağının en büyük ihracatçısı konumundaki Ukrayna'daki üretim kayıpları nedeniyle sabit kalırken, soya yağı fiyatları Güney Amerika'da hava koşullarında yaşanan sorunlar sebebiyle destekleniyor. Ancak spekülatif fon pozisyonları yükselişe geçti ve potansiyel olarak ihtiyaç duyulan düzeltmeye yol açabilir. Traderlar, Ramazan ayındaki talebi karşılamak için alımlara başlaması gerektiğinden, Haziranda yapılacak olan palm yağı vadeli kontratlarında 3.895-3.900 Malezya ringgitine düşülmesi pazarlığı kızıştırabilir” denmiştir.

Chicago Ticaret Borsası’ndaki soya fasulyesi yağı fiyatı, Güney Amerika'daki hasat gecikmeleri ve mahsul kalitesiyle ilgili devam eden sorunlar nedeniyle 2012'den bu yana en yüksek seviyeleri gördü. Brezilya ülkede hâkim olan şiddetli yağmurla boğuşurken, Arjantin'de yaşanan kuraklık mahsulü olumsuz etkiledi.

Brezilya'da soya fasulyesi yetiştirilen en önemli şehirlerden biri olan Sorriso’da sağanak yağışın yolları kapatması ve tarlalardaki yağlı tohumlara zarar vermesi sebebiyle belediye bölgede olağanüstü hal ilan etti.

Kaynak: Bloomberght
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü