Paris Anlaşması Üyelerinin Yarısı İklim Taahhütlerini Ve Eylem Planlarını Sunmadı

19 Ağustos 2021

Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Güney Afrika da dahil olmak üzere dünyanın önde gelen birçok salıcısı, COP26 öncesinde BM'ye güncellenmiş iklim taahhüdü ve eylem planlarını sunmak için 31 Temmuz tarihini kaçırdı.

Ülkelerin, 2030 emisyon azaltma hedeflerini sunmak için 31 Temmuz'da Orta Avrupa saatiyle gece yarısına kadar süreleri vardı. Güncellenen planların başlangıçta 2020'de sunulması gerekiyordu, ancak COVID-19 süreci ertelemeye zorladı. Sadece 110 ülke – Paris Anlaşmasının tüm taraflarının yarısından biraz fazlası – son tarih verebildi. Bunların %40'ı geleneksel olarak  iklime duyarlı olarak nitelendirilen ülkelerdendi. BM İklim Değişikliği Konferansı bunu "tatmin edici olmaktan uzak" olarak nitelendirdi.

Geçen hafta iklim taahhütlerini sunan ülkeler arasında Gine, İsrail, Umman, Tanzanya, Namibya, Nijerya, Sri Lanka, Samoa, Barbados ve Sierra Leone vardı. ABD ve Kanada bir süre önce planlarını sundular.

Bununla birlikte, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Güney Afrika dahil olmak üzere dünyanın en büyük emisyon salıcılarından bazıları henüz güncellenmiş Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkıları (NDC'ler) sunmadı. Güncellenmiş planları sunmamaları, bu yılki COP26 konferansının daha hızlı ve daha derin emisyon kesintileri sağlamak için bir anlaşma oluşturmayacağına dair korkuları artırdı.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü