Pekin, Akıllı Araç Endüstrisinde Ön Saflarda Yer Alıyor

28 Eylül 2023

2023 Dünya Akıllı Bağlantılı Araçlar (ICV) Konferansı'nda yetkililer, akıllı bağlantılı araçların küresel otomotiv sektörünü yeniden şekillendirme açısından stratejik öneme sahip olduğunu ve bu alandaki temel teknolojilerde uzmanlaşmanın Çin otomotiv endüstrisi için çok önemli olduğunu söyledi.

Pekin Belediye Başkanı Yin Yong, Pekin'in yenilikçi bir ICV endüstri ekosisteminin gelişimini hızlandırmak için otonom sürüş hizmetleri ve destekleyici politikaların başlatılması, halka açık test yollarının açılması ve lisans verilmesinde öncülük ettiğini söyledi.

Nisan 2022'de Pekin, sürücüsüz yolcu araçlarının pilot ticari operasyonuna onay veren ilk Çin şehri oldu ve Çin arama motoru Baidu'nun otonom araç çağırma birimi olan Apollo Go, Çin'de otonom sürüş hizmetleri sunan ilk uygulamalar arasında yer aldı.

Konferans sırasında Çinli otonom mobilite girişimi Pony.ai, Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı ile Pekin Ekonomik-Teknolojik Kalkınma Bölgesi arasında otonom sürüş testlerinin başladığını duyurdu ve başkentte bu rotada test için onay alan ilk şirketlerden biri oldu.

Ulaştırma Bakanlığı Baş Mühendisi Li Tianbi, yapay zeka, büyük veri ve bulut bilişimin tetiklediği teknolojik devrim ve endüstriyel dönüşümün küresel taşımacılığı önemli ölçüde etkilediğini ve yeni rekabet avantajlarına yol açtığını vurguladı. Akıllı ulaşım, özellikle de otonom sürüş, sektördeki inovasyonun önde gelen alanlarından biri olarak görülmekte.

Ayrıca, ICV'lerin küresel boyutta ticarileştirilmesi konusunda da fikir birliğine varıldığı duyuruldu. Çin Otomotiv Mühendisleri Derneği Genel Sekreteri Zhang Jinhua'ya göre, fikir birliği beş temel ilkeyi ana hatlarıyla ortaya koyuyor: Mobilite zorlukları için akıllı otomobil dönüşümünü benimsemek, mobilite ihtiyaçlarına dayalı ticari uygulamaları desteklemek, iş birliği yoluyla sektörler arası ekosistem oluşturmak, entegre araç-yol-bulut sistemleri için bağlantılı uygulamaları hızlandırmak ve sektörün büyümesi için düzenleyici sistemleri iyileştirmek.

Kaynak: ChinaDaily
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü