Pekin Yönetimi’nin Çelik Sektöründeki Yeşil Hedeflerini Gevşetmesi Sonrası Demir Cevheri’nin Fiyatı 150 ABD Doları Eşiğini Aştı

08 Şubat 2022

Çin yönetiminin, ülkenin dev çelik endüstrisine karbon salınımlarını dizginlemeye başlaması için beş yıllık ek süre tanıyarak ekonomik büyümeye öncelik veren bir yola girmesi üzerine demir cevherinin fiyatı ton başına 150 ABD Doları’nı aştı.

Pazartesi gününe (07/02/2022) ait bir ülke yönetimi açıklamasına göre büyük ve son derece kirletici çelik sektöründen gelen karbon salınımları 2025 yılını hedef alan daha önceki bir öngörünün tersine 2030 yılında doruk noktasına ulaşacak. Söz konusu yeni hedef, yetkililerin geçen yıla ait emtia fiyatlarındaki artışlar ışığında iklim stratejisini yeniden düzenlediklerine ve ekonominin daha güçlü, karbon yoğun teşviklere hazır hale geldiğine ilişkin daha geniş belirtilere katkıda bulunmakta.

Araştırmacı ve çelik sektörü konusundaki küresel haber sitesi Mysteel’in analizcisi Xu Xiangchun, “Yeni hedef, çelik sektörünün düzenli bir biçimde en yüksek salınımlara ulaşması konusunda daha fazla alan açan, zaman çizelgesinde yapılmış büyük bir düzenlemedir.” yorumunda bulundu. Xiangchun ayrıca, Karbon hedeflerine ulaşmak için acele etmenin “dayanılmaz ekonomik maliyetlere” yol açabileceği yorumunu da ekledi.

Yatırımcılar, yetkililerin Çin'in kırılgan ekonomisini istikrara kavuşturmak için ne kadar teşvik sağlayacağını tartarken, düzenleme, demir cevheri için de bir destek oluşturmaktadır. Daha yoğun yapılaşma çalışması daha yüksek çelik üretimi anlamına gelir ki bu da demir cevheri istemini artırır ama aynı zamanda daha fazla sera gazı salınımı anlamına gelir. Çelik üretimi, Çin'in karbon salınımlarının yaklaşık %15'ini oluşturuyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü