Pekin'in Devlet Bankalarıyla Offshore Takasları Yapması Yuan’ı Destekleyerek Alüminyum Fiyatlarını Güçlendirdi

29 Ağustos 2023

Çin’de alüminyum fiyatları dün %0,18 oranında düşüşle 198,10 Yuan’a geriledi, diğer yandan Pekin, offshore piyasalarında devlete ait bankalarla takas yaparak (Swap) ulusal para birimini güçlendirmeye çalıştı. Pekin’in hamlesi, Yuan’ın değerini yükselterek ulusal para biriminde açığa satışların maliyetini yükseltmeyi amaçlıyordu.

Çin Merkez Bankası, 21 Ağustos'ta (2023) bir yıllık kredi faiz oranını 10 baz puan düşürerek tarihsel ölçekte düşük düzey olan %3,45'e indirirken, beş yıllık kredi faiz oranını ise değiştirmeyip %4,2'de tuttu. Banka ayrıca ayın ilk günlerinde de yedi günlük ters repo ile bir yıllık orta vadeli borç verme faiz oranlarını da indirmişti.

Çin ulusal para birimi Yuan, ekonomik belirsizlikler ile Çin'de yoğunlaşan emlak sektörü krizinin yanı sıra genişleyen faiz oranı farkından da etkilendi. Çin, Temmuz ayında (2023) sanayi firmalarının karlarında %6,7 oranında gerime olduğunu açıklamıştı. Sözkonusu durum ülkede istemin arka arkaya yedinci ayda da zayıf olduğu anlamına gelmekte.

Çin'deki yerli alüminyum üretimi Temmuz 2023'te yıllık ortalama %1,95 oranında artış gösterirken günlük ortalama üretim ise yaklaşık 115.100 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz 2023 döneminde toplam yerli alüminyum üretimi yıllık ölçekte %2,7 oranında artışla 23.676 milyon tona ulaştı.

Teknik olarak Çin alüminyum piyasası uzun bir tasfiye sürecinden geçerken açık pozisyonlar ise değişmeden kalıyor. Alüminyumun 197,50 Yuan düzeyinde destek görmesi bekleniyor ki bu fiyat düzeyinin altına düşmesi durumunda 196,70 Yuan düzeylerinin test edilmesi olası. Olasılıkla direnç 199,40 Yuan fiyat düzeyinde görülecek, fiyatların bu düzeyin üzerine çıkması durumunda ise 200,50 Yuan fiyat düzeyini test edecek.

Kaynak: alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü