Peru Madencilik Sektörü, Bakır Madenciliğinde Ortak Yatırımların Yapılmasını Yeni Projelerin Kilidini Açmanın Bir Yolu Olarak Görüyor

27 Nisan 2023

Peru madencilik sektörü, ülkenin endüstriye alışkın olmayan uzak bölgelerinde ortak yatırım anlaşmaları yapılmasını gelecekte yeni bakır projelerini ortaya çıkarmanın bir yolu olarak görebilir.

Yerkürenin ikinci büyük bakır üreticisi ülkesi Peru’da bakır madenlerinin büyük çoğunluğu Güney And Dağları'nda toplanmış durumda. Diğer yandan, Kuzey And Dağları'nın küçük bir bölgesinde uzun süredir devam eden bakır madenciliği projeleri de, bakır fiyatları yüksek çizgi izlediği için ortak yatırımlar ya da ortak altyapı yatırımları olarak daha verimli bir biçimde gerçekleştirilebilir.

Peru Madencilik Odası (PMO) başkanı Victor Gobitz, "Daha küçük bir ayak izine sahip olmanın ya da daha verimli bir yatırıma sahip olmanın bir yolu, projelere katılmaktır." derken "Ya da birkaç ortaklı bir proje, diğer deyişle bir ortak girişim değilse, o zaman yalnızca atık barajı gibi ortak bir altyapı yatırımına sahip olmaktır.” diye de ekledi.

Victor Gobitz aynı zamanda Peru'nun en büyük bakır madenlerinden biri olan ve BHP, Glencore ile Teck firmalarının ortaklaşa olarak sahibi olduğu Antamina bakır madeninin tepe yöneticisi.

Gobitz, China Minmetals firmasının yan kuruluşu olan Southern Copper madencilik firmasına ait Michiquillay bakır madeni projesi ile Newmont firmasına ait Conga ile Galeno bakır madenciliği projelerinin bir ortak yatırım ya da bir ortak altyapı yatırımı ile kilitlenmiş projeler olmaktan kurtarılabileceklerini dile getirirken, “Bu projelerin bulundukları yerlere haritada bakıldığında aynı bölgede oldukları açık olarak görülebilir.” bilgisini ekledi.

Peru Madencilik Bakanlığı’na göre, sözkonusu projelerin toplam değeri 10,8 milyar ABD Doları. İçlerinde yalnızca Michiquillay madeninin işletilir duruma geçeceği beklenen başlangıç tarihi olarak 2029 yılı ilan edilmiş durumda, ne var ki önceden ilan edilen tarihler genellikle yıllarca ertelenebiliyor.

Ayrıca sözkonusu projeler Peru'nun madenciliğe muhalefetiyle tanınan Cajamarca bölgesinde yer alıyor. Conga madeni bir zamanlar kurulmak için hazırdı, ancak halkın yoğun itirazı nedeniyle proje rafa kaldırıldı. Ancak Newmont firması yine de Conga madenini kurmak istediğini ima etti.

First Quantum madencilik firması da kısa bir süre önce yine Cajamarca bölgesinde bulunan La Granja bakır madeni projesinde Rio Tinto madencilik firmasının çoğunluk hisselerini satın aldı.

Gobitz, ortak yatırımların "öykü içerisinde öykü" olmadıklarını vurgularken madencilik firmalarının madencilik projelerini genellikle tek başlarına sürdürmeyi yeğlediklerini "ancak bu durumun, yatırımların daha verimli ya da daha çevre dostu olacakları anlamına gelmediğini” belirtti.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü