Peru'nun Bakır Üretimi Ağustos Ayında Arka Arkaya İkinci Ay Olmak Üzere Geriledi

12 Ekim 2022

Peru ülke yönetimi verilerine göre, ülkedeki bakır üretimi, büyük ölçüde Freeport-McMoRan ile Grupo Mexico firmaları tarafından işletilen birkaç madendeki çalışmaların temposunun düşmesi nedeniyle Ağustos ayında yıllık bazda %1,5 oranında azalırken, sözkonusu üretim azalışı art arda yaşanan ikinci aylık düşüş oldu.

Yerkürenin ikinci büyük bakır üreticisi ülkesi durumundaki Peru’nun bakır üretimi Ağustos ayında (2022) 207.739 ton olarak gerçekleşti.

Peru Enerji ile Maden Bakanlığı Pazar günü (09/10/2022) yayınlanan bir raporunda, geçen yılın sekiz aylık dönemine göre içinde bulunduğumuz yılın ilk sekiz ayında Güney Amerika ülkesi Peru’nun %0,3 oranında düşüşle 1,5 milyon ton kırmızı metal ürettiğini açıkladı.

Freeport-McMoRan ile Buenaventura firmaları tarafından işletilen başlıca bakır madeni olan Cerro Verde, Ağustos ayında üretiminde %11,5 oranında gerileme olduğunu bildirdi. Rapora göre, Grupo Mexico'nun işlettiği Güney Bakır madenlerinin üretimi de %10,6 oranında düştü.

Çin firması MMG tarafından işletilen büyük Las Bambas madeninde ise üretimin geçici olarak durmasına neden olan protestocu topluluklarla varılan uzlaşının ardından çalışmaların yeniden başlamasıyla Haziran ayında (2022) üretim toparlandı.

Ne var ki uzlaşı herhangi bir anlaşmaya varamadan sona erdi ve ileriye dönük olarak potansiyel yeni anlaşmazlıkların olabileceği endişelerini ateşledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü