Peru’nun Bakır Üretimi, Las Bambas Madeninin Yeniden İşler Duruma Geçmesiyle Haziran Ayında %8,6 Oranında Arttı

09 Ağustos 2022

Kırmızı metal bakırın yerküredeki ikinci büyük üretici ülkesi olan Peru’da bakır üretimi, dev boyutlardaki Las Bambas madeninde yerel toplulukların protestoları sonucunda durdurulan çalışmaların uzlaşı sağlanması sonucu yeniden başlamasıyla, Cuma günü (05/08/2022) açıklanan ülke yönetimi verilerine göre Haziran ayında (2022) geçen yıla göre %8,6 oranında arttı.

Haziran ayında (2022) Peru’nun bakır üretimi 198.467 ton olarak gerçekleşti. Peru Enerji ile Madenler Bakanlığı bir raporunda, içinde bulunduğumuz yılın ilk altı ayında toplam bakır üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre %1,2 oranında artarak 1,09 milyon tona ulaştığını açıkladı.

Çinli holding MMG'nin sahibi olduğu Las Bambas madeni, Nisan ayının (2022) ikinci yarısında başlayan kapanmanın ardından Haziran ayı (2022) başlarında üretime yeniden başlamıştı.

Ne var ki, madeni işleten MMG holding ile madeni protesto eden altı yerel topluluk arasında sağlanan geçici uzlaşı, tam bir ay süren görüşmelerin ardından sorunun üstesinden gelme konusunda herhangi bir kalıcı anlaşmaya varılamaması üzerine Temmuz ayı (2022) sonlarında sona erdi.

And dağları ülkesi Peru’nun madencilik endüstrisi, ülkenin toplam dışsatım gönderimlerinin %60’ını oluşturması nedeniyle Peru için çok önemli bir sektördür.    

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü