Petrol Fiyatları Altı Ayın En Düşük Seviyesini Gördükten Sonra Toparlandı Ancak Talep Endişeleri Devam Ediyor

07 Aralık 2023

Petrol fiyatları bir önceki seansta altı ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra perşembe günü bir miktar toparlandı ancak yatırımcılar ABD ve Çin'deki durgun talep ve ekonomik yavaşlamalardan endişe duymaya devam ediyor.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,7 oranında ve 54 cent artarak varil başına 74,84 dolara yükseldi. ABD WTI vadeli ham petrol kontratları %0,7 oranında 48 cent artışla varil başına 69,86 dolara yükseldi.

Brent kontratlarında son bir yılda ilk kez vadeli işlemler fiyatı, spot fiyatından daha yüksek işlem görmeye başladı ve yakın vadeli teslimat kontratları altı ay sonrasına kıyasla daha ucuz hale geldi. WTI kontratları da altı ay sonrasına göre daha düşük bir fiyattan işlem görmeye başladı. OPEC+ ülkelerinin günlük 2,2 milyon varil gönüllü üretim kesintisi açıklamasından bu yana petrol fiyatları yaklaşık %10 düştü.

Analistler, petrol piyasalarının petrol fiyatlarını yüksek tutmayı amaçlayan petrol üreticisi ülkelerin attığı adımlardan etkilenmediğini ve enflasyondaki gevşeme işaretinin küresel ekonomik yavaşlama korkularını beslediğini dolayısıyla küresel yakıt talebinin azaldığını belirtti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü