Petrol Fiyatları OPEC+ Toplantısının Ardından Yatay Seyrine Devam Ediyor

05 Aralık 2023

Petrol fiyatları, OPEC+ ülkelerinin gönüllü üretim kesintilerine ilişkin belirsizlik, Orta Doğu'daki gerginlikler ve ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler nedeniyle yatay bir seyir izlemeye devam ediyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri saat 14.25 itibariyle varil başına 78,41 dolara yükselirken, ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri ise 73,46 dolara yükseldi.

OANDA'nın Asya Pasifik piyasa analisti Kelvin Wong, Suudi Arabistan enerji bakanının OPEC+ üretim kesintilerinin gerekirse 2024'ün ilk çeyreğinden sonra da devam edebileceği yönündeki yorumlarının bir miktar fiyat desteği sağladığını söyledi. CMC Markets analisti Tina Teng, petrol fiyatlarında OPEC+ ülkelerinin arz kesintilerinin önemli bir etkisi olacağına dair şüphe oluşması ve güçlenen ABD dolarının genel olarak emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturması nedeniyle petrol fiyatlarında düşüş yaşandığını söyledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile birlikte OPEC+ olarak bilinen Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefikler, perşembe günü Suudi Arabistan'ın liderliğinde 2024'ün ilk çeyreği için günde yaklaşık 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisi yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Ortadoğu’da yaşanan gerilimin yeniden tırmanması ve Kızıldeniz'in güneyinde uluslararası sularda bulunan üç ticari gemiye yapılan saldırılar da arz endişelerini artırdı.

Kaynak: Yahoo Finance
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü