Petrol Fiyatlarından Sağlanan Kazançlar, Gelişmekte Olan Piyasalarda Petrol İthalatçıları Üzerindeki Baskıyı Artırmaktadır
13 Ocak 2020Yükselen jeopolitik tansiyon yüzünden petrolün varil fiyatının 70 dolara çıkması, kırılgan ekonomik büyümelerini artırmaya çalışan ham petrol tüketicisi Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler üzerinde baskı oluşturmaktadır.
Güçlü dolar baskısı ve Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerde yaşanan krizlerin yankılarına ilaveten Çin-ABD ticaret savaşlarının etkisi gelişmekte olan piyasalarda; geçtiğimiz birkaç yılda oldukça çalkantılı bir süreç yaşanmasına neden olmuştur.
Çin ve Hindistan başta olmak üzere gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin çoğunluğu, ham petrol ithalatçılarıdır. Fakat en çok etkilenenler; ekonomileri, büyük ölçüde yabancı sermaye akışına bağlı ve milli paralarının değerinde şiddetli dalgalanmalar görülen büyük piyasalar olmuştur.
BNP Yöneticilerinden Bryan Carter, emtia fiyatlarında, özellikle petrol fiyatlarındaki artışların, bu ülkelerin ulusal bilançolarını etkilediğini ve etkinin büyüklüğünün, fiyatların yüksek kalma süresine bağlı olduğunu ifade etmiş ve Hindistan ve Türkiye’nin yüksek petrol fiyatlarından en fazla zarar gören ülkeler olduğunu bildirmiştir.
Bazı iniş ve çıkışlarla Brent petrol fiyatları genel olarak iki yıl önce görülen seviyelere yakın seyrederken, pek çok gelişmekte olan piyasada ülkelerin kendi paraları cinsinden fiyatlar hızla yükselmiştir.
Ham petrol fiyatlarının Ekim ayı başından beri yükselmekte olduğunu söyleyen Aberdeen Standard Investments temsilcisi Viktor Szabo, fiyatların %20 arttığını ve büyüme yetersiz olduğu için piyasaya ihtiyaçtan daha fazla ham petrol arz edildiği bir döneme girildiğini bildirmiştir.
Gemcorp Capital LLP’de baş ekonomist Simon Quijano-Evans ise, Hindistan, Çin ve Türkiye gibi ithalatçıların daha yüksek iç talep ve ithal fiyatlarındaki sıçramanın birleşimiyle ortaya çıkan olumsuz sonuçlara maruz kalabileceğini bildirmiştir. Ayrıca, yüksek emtia fiyatlarının, dövizde değer kaybına ve enflasyona yol açan olumsuz etkisine karşı, reel faiz oranları ve daha yüksek döviz rezervleriyle koruma sağlandığını ilave etmiştir.
Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü