Petrol, Kızıldeniz Gerginliğinin Ön Plana Çıkmasıyla Haftalık Tırmanışını Sürdürüyor

28 Aralık 2023

Petrol, Kızıldeniz'deki nakliye aksaklıkları nedeniyle iki aydan uzun bir sürenin ardından en yüksek haftalık fiyat artışını kaydettikten sonra, son birkaç gündür nispeten yatay bir seyir izlemeye başladı.

Brent petrol fiyatı, geçen hafta Ekim ayından bu yana en büyük artışla %3'ten fazla yükseldikten sonra varil başına 79 doların üzerinde işlem gördü. ABD WTI ise 74 dolara yakın seyretti. Kızıldeniz’deki gerginliğin ardından gemiler rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. Moller-Maersk konteyner şirketi, Süveyş Kanalı'na bağlanan rotayı yeniden kullanmaya hazırlandığını açıkladı.

S&P Global Market Intelligence analistlerine göre, Kızıldeniz’de yaşanan gerginlik zincirleme etkiler yaratırken, Ümit Burnu üzerinden geçişlerin yolculuk sürelerini uzatması ve Panama Kanalı'nın su sıkıntısıyla karşı karşıya kalması nedeniyle alternatif güzergâhlar da tehlikeye giriyor.

Petrol bu yıl yaklaşık %8'lik bir kayıpla seyretmeye devam ederken, ham petrolün son dönemdeki yükselişi çeyrek dönemlik düşüşü azaltmaya yardımcı oldu. Öte yandan, Angola kotalar konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle cuma günü OPEC+’dan ayrıldı.

Kaynak: Yahoo Finance
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü