Petrol Rafinerileri Finansmana Erişimde Zorlanıyor

27 Ekim 2023

Rafineri yöneticilerine göre, bankalar fosil yakıt projelerine dair risklerini giderek azaltmaya çalıştıkları için petrol rafinerilerine yönelik finansmana erişim giderek zorlaşıyor.

Malezya'nın Pengerang Enerji Kompleksi CEO’su Bowden, bankaların, finansman arayışında olan petrol rafinerilerinden giderek daha fazla emisyon azaltma hedefleri talep ettiğini belirtti.

Avrupa'daki bankaların, kendi iklim hedeflerinin bir parçası olarak petrol ve gaz projelerine finansmanı azaltmasına yönelik atılan en kapsamlı adım bu yılın başlarında Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas tarafından atıldı. Banka, Mayıs ayında finansman yöntemlerine bakmaksızın yeni petrol ve gaz sahalarının geliştirilmesi için artık finansman sağlamayacağını açıkladı. Banka ayrıca, enerji dönüşüm hedefleri çerçevesinde 2030 yılına kadar petrol araştırma ve üretimi için finansmanını %80 azaltma taahhüdünde bulundu.

Avrupa'daki emeklilik fonları ve diğer kurumsal yatırımcılar, bazı büyük petrol ve gaz şirketlerini portföylerinden çıkardılar, aynı zamanda bazı Avrupa bankaları fosil yakıt projeleri için ayırdıkları kaynaklarını azalttılar.

Buna ek olarak, Avrupa genelinde, Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) tarafından yapılan yeni tavsiyelere göre, bankaların sermaye gereksinimlerine ve risk yönetimlerine çevresel ve sosyal riskleri dahil etmeleri gerekmektedir.

Kaynak: oilprice
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü