Petrol Sektörü Tepe Yöneticileri, İklim Görüşmeleri Öncesinde Karbon Yakalama Çabalarını Zorlayacak

24 Eylül 2019

13 büyük petrol şirketinden oluşan bir grup, New York’ta biraraya gelmeleri öncesinde karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) yatırımlarını teşvik etmek için Pazartesi günü (dün) bir plan ortaya koydu.
 
İklim değişikliğiyle savaşım için giderek artan eylem istemiyle boğuşan petrol sektörü yöneticileri karbon yakalama ve depolama tekniklerine yatırım yaptı, Occidential Petroleum Şirketi tepe yöneticisi Vicki Hollub gibi bazı tepe yöneticileri bu yatırımların karbon salınımına çözüm olabileceğini dile getiriyorlar.
 
Tüm dünyada fosil yakıt kullanımının büyümesiyle, petrol ve gaz sektörü, buzulların erimesinden deniz düzeyindeki yükselmeye, atmosferdeki ısınmaya kadar iklime olan olumsuz etkiler konusunda duyarlı çevrecilerin artan eleştirileriyle yüz yüze. Bilim insanları, yerkürenin, gelecek on yılda felaket ölçülerindeki ısınmadan kaçınabilmek için sera gazı salınımlarını yarıya indirmek zorunda olduğunu belirtiyor.
 
Karbon tutma teknolojisi, karbonu mağaralarda ya da yeraltındaki boşluklarda depolama teknolojisidir. Birçok petrol ve gaz şirketi tepe yöneticisi sözkonusu teknolojinin küresel karbon salınımını azaltmak amaçlı 2016 Paris İklim Değişikliği Anlaşması’yla belirlenen hedeflere ulaşma yolunda yaşamsal önemde olduğunu söylüyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü