Petrol Yatırımcıları Arz Fazlası ve Talep Endişeleriyle Beraber 2024'ü Bekliyor

14 Aralık 2023

Petrol yatırımcıları 2024 yılına arz fazlası, yavaşlayan ekonomik büyüme ve fiyatlarda daha da fazla dalgalanmaya yol açabilecek Orta Doğu’da yaşanan gerginlik ile ilgili endişeler eşliğinde girecek. Gösterge brent petrolün varil fiyatı bu yıl ortalama 80 dolar civarında seyrederken, 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşının ardından belli bir süre Rusya kaynaklı arzın kesintiye uğramasıyla fiyatlar 100 doların üzerinde seyretmişti. 2023 yılında petrol fiyatları, güçlü dolar kuru ve günlük 100 milyon varilin (bpd) üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan petrol talebine rağmen OPEC+ dışı üretimin güçlü olması nedeniyle sınırlı kaldı.

Reuters'in analistlerle yaptığı ankete göre brent ham petrolün fiyatının 2024 yılında varil başına ortalama 84,43 dolar olacağı tahmin ediliyor. Söz konusu fiyat beklentisi, Uluslararası Enerji Ajansı'nın günlük 1 milyon varil ile OPEC+’ın günlük 2,25 milyon varil arasında değişen geniş kapsamlı talep artışı tahminlerine rağmen kısıtlı bir fiyat artışı olacağına işaret ediyor.

Rystad Energy, J.P. Morgan, Kpler ve Wood Mackenzie danışmanlık şirketlerine göre 2024 yılında OPEC+ dışı üreticilerin etkisiyle petrol arzının günlük 1,2 milyon ila 1,9 milyon arasında artması bekleniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü