Piyasalar ABD Stoklarını Gözlerken Petrol Fiyatları Geriledi

27 Mart 2019

Petrol fiyatları Çarşamba günü (bugün) düşerek önceki kazanımları tersine çevirdi. Çünkü, Venezuela’nın ham petrol ihracatına yaptırım getirilmesiyle oluşan fiyatlardaki yükseliş ABD’nin petrol stoklarının geçen hafta artış gösterdiğini belirten raporla telafi edildi.
Brent tipi ham petrol vadeli piyasalarında petrolün fiyatı 22 sent düşerek (%0,32) 67,75 ABD Doları düzeyine indi. ABD vadeli ham petrol piyasalarında ise petrolün fiyatı 44 sent düşerek 59,50 ABD Doları’ndan işlem gördü.
Venezuela’nın petrol ihracatını gerçekleştirdiği ana çıkış noktası olan Jose limanı ve dört ham petrol tedarikçisi son bir ay içerisinde ikinci kez yaşanan ülke çapındaki elektrik kesintisi nedeniyle petrol sevkiyatını yeniden başlatamamıştı.
OPEC’in kilit üyesinin (Venezuela Ç.N.) ham petrol ihracatı Ocak ayında Washington’ın ABD’li petrol rafinerilerine Venezuela ham petrolü satın alımını yasaklaması sonucu sert bir biçimde düşmüştü.
Ham petrol fiyatları bu yıl, ABD’nin Venezuela ve İran’ın ham petrol ihracatına yaptırım getirmesinin yanısıra Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün ve diğer başlıca ham petrol ihracatçısı ülkelerin arz kısıtlamalarının da iteklemesiyle %25’in üzerinde artış göstermişti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü