Polonya, Ülkesindeki İlk Nükleer Santrale Çevreye Uygunluk İznini Verdi

25 Eylül 2023

Polonya’nın Devlet Haber Ajansı PAP'ın Cuma günü (22/09/2023) Polonya İklim Bakanı Anna Moskwa'ya dayandırdığı haberine göre Polonya, ülkenin ilk nükleer enerji santrali için çevreye uygunluk iznini yayınladı.

PAP'ın bildirdiğine göre, Polonya Çevre Koruma Genel Müdürlüğü, nükleer tesisin yapımı ile işletilmesinin çevreyi olumsuz etkilemeyeceğine karar verirken tesisin çevreye etkisi sürekli izlenecek.

Varşova, ülkenin ilk nükleer enerji santralini Baltık denizi kıyısında 2033 yılına kadar kurmayı planlarken, santralin yapımına 2026 yılında başlanması planlanıyor.

Bakan Moskwa'nın, "Kurulacak nükleer enerji santrali, enerji güvenliği açısından yaşamsal önem taşıyan bir yatırımın gerçekleştirilmesinde kilometre taşıdır." yorumunda bulunduğu bildirildi.

ABD'nin en büyük mühendislik firması Bechtel ile Polonya'nın önceden teknoloji sağlayıcısı olarak seçtiği Westinghouse Electric firması, tesisin tasarımı ile yapımı konusunda ortak olmak üzere Perşembe günü (21/09/2023) resmi bir anlaşma imzaladı.

Bechtel firması, ABD'li firma ortaklığı ile Polonyalı kamu hizmetleri kuruluşu Polskie Elektrownie Jądrowe'un önümüzdeki hafta mühendislik hizmetleri sözleşmesi imzalamalarının beklendiğini açıkladı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü