Polonya’da Sanayi Üretiminde Sürpriz Düşüş

19 Temmuz 2019

Polonya İstatistik Dairesi tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan verilerde Polonya’da Haziran ayında sanayi üretiminin, ekonomistlerin beklentilerinin aksine, %2.7 oranında azaldığı görüldü. 2017 yılı Nisan ayından bu yana ilk kez Polonya’da sanayi üretiminde düşüş yaşanması özellikle %2 oranında bir artış beklentisinde olan bazı ekonomistler tarafından sürpriz olarak nitelendi.

Konuyla ilgili bugün (18 Temmuz 2019) bir açıklama yapan Polonya Merkez Başkanı Adam Glapinski ise, söz konusu düşüşün kendileri için sürpriz olmadığını, özellikle bu aylarda ekonomide küçük bir miktar yavaşlama yaşanmasının Merkez Bankası’nın beklentileri ile uyumlu olduğunu ve önemli bir sorun teşkil etmeyeceğini söyledi.

Konu ile ilgili görüş belirten ekonomistler ise, yaşanan düşüşün takvim etkisine ve Polonya dışındaki ülke ekonomilerinde yaşanmakta olan yavaşlamaya bağlı olarak geliştiğini söylediler. Polonya’da ikinci çeyrek için açıklanan %5 lik ekonomik büyüme beklentisinin de, yaşanan bu düşüşün ardından  %4.5 olarak revize edilmesi gerektiği bazı ekonomistlerce ifade edildi.

Öte yandan, Polonya Merkez Bankasının gayri safi milli hasılanın yılsonu itibarıyla %4.5 oranında artacağını tahmin ettiği belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü