Polonyalı Kömür Madencileri, Kömür Madenlerinin İşletiminin 2049 Yılına Kadar Olacak Bir Süreçte Tümüyle Sonlandırılmasını Kabul Etti

29 Eylül 2020

Polonya yönetimi ile kömür madencileri sendikaları, 2049 yılına kadar kömür madenlerininin işletimine aşamalı olarak son verecek bir yol haritası üzerinde anlaşmaya vararak Polonya'yı Avrupa Birliği iklim hedefleriyle uyumlu duruma getirecek olan yolda önemli bir adım attı. Anlaşma, taş kömürü üretiminin tek tek her bir madende sonlandırılması konusunda en son tarihleri belirlerken madenlerde çalışan işçilere de sosyal güvenceler getiriyor. Yönetim aynı zamanda sektörle enerji politikasını doğrudan etkileyecek bir sosyal sözleşme de imzalayacak, sözleşmenin imzalanması aşamasına kadar geçecek süreçte ise yönetim, gerileyen istem, ucuzlayan rekabet ve biriken mali kayıplardan zarar görmesine rağmen kömür üretimini desteklemeye devam edeceğini açıkladı. Kömür Madencileri Dayanışma Sendikası'ndan Dominik Kolorz, "Polonya Cumhuriyeti tarihinin en önemli endüstrilerinden birinin üretim dışı bırakılması anlaşmasını imzaladık." yorumunu yaptı.
 
Sendikalar başlangıçta, kömürü aşamalı olarak terketme hedefi için belirlenen son tarihin 2050'den 2060'a çekilmesini istemişler, ayrıca maden kapatmalarının hızlı bir biçimde yapılmasının önemli ekonomik ve sosyal sonuçları olacağı konusunda uyarmışlardı.
 
Polonya daha önce, AB'nin bugün geçerli olan 2050 yılına kadar net sıfır karbon salınımı hedefini, sözkonusu hedefe varma konusunda daha fazla zamana gereksinimi olduğunu belirterek reddetmiş, Birliğin 2030 yılına kadar sera gazı salınımlarını %40 azaltma hedefini %55'e yükseltme konusundaki önerisine ilşkin ise endişelerini dile getirmişti. 
 
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü