Portekiz İlk Yüzer Açık Deniz Rüzgâr Santrali İhalesini Düzenleyecek

31 Mart 2022

Portekiz Çevre ile Enerji Dönüşümü Bakanı Joao Matos Fernandes, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada ülkesinin 2026 yılında 3 ila 4 cigavat güç üretebileceğini umduğu yüzer açık deniz rüzgâr çiftliklerinin yapımı için ilk ihaleyi bu yaz gerçekleştirmeyi planladığını belirtti.

Karbon salan fosil yakıtlardan temiz enerjiye küresel düzeyde geçişin bir parçası olarak ülkeler rüzgâr ile güneş gibi yenilenebilir enerjilerden elektrik üretimini artırmak amacıyla yeni teknolojilere yatırım yapıyorlar.

Açık deniz rüzgâr santrali endüstrisinde son sınır olarak görülen yüzer rüzgâr santralleri teknolojisi, İngiltere, Fransa ile Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerinde uygulanma alanı buluyor.

Yüzer açık deniz rüzgâr santrallerinin sabit tabanlı açık deniz rüzgâr türbinlerinden daha verimli olması beklenirken, henüz çalışır durumda olan ticari ölçekli bir proje yok ve içinde bulunduğumuz on yılda bu tür santralleri kurmanın maliyetinin yüksek kalması bekleniyor.

Bakan Matos Fernandes, ülkesi Portekiz'deki rüzgâr koşullarının yüzer açık deniz rüzgâr santrali projelerini verimli ve uygulanabilir kıldığını ayrıca sözkonusu projelerin uzun dönemde Portekiz’de elektrik ücreti tarifelerinin düşürülmesi ile ülkesinin net enerji dışsatımcısı olma hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Fernandes, Portekiz’in ana karasındaki rüzgâr çiftliklerinin çevre ile ilgili izin belgelerinin "her zaman taşıdıkları çevresel ayak izi nedeniyle daha karmaşık duruma gelmesinden" yakınırken diğer yandan Portekiz’in derin kara sularında yüzer türbinler kurarak bu engelin üstesinden gelebileceklerini vurguladı.

Bakan, basına yaptığı açıklamasında "Portekiz gelecekte büyük bir yenilenebilir enerji dışsatımcısı ülke olmak istiyor, bu nedenle açık deniz rüzgâr enerjisi santrallerine yatırım yapmak zorunda." yorumunda bulundu.

Geçen yıl kömürle çalışan iki elektrik santralini kapatan Portekiz, toplam kurulu elektrik enerjisi üretim kapasitesinin %83'üne karşılık gelen 7,3 cigavat gücünde hidroelektrik enerji üretim kapasitesi ile 5,6 cigavat gücünde kara rüzgâr elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip.

2050 yılına kadar sıfır karbon salınımına sahip olma sözü veren Portekiz, elektriğinin %60'ını yenilenebilir kaynaklardan üretirken Bakan Fernandes 2030 yılından önce sözkonusu oranın %80'e ulaşacağına inanıyor.

Günümüzde Portekiz'in Atlantik kıyılarında yalnızca 25 megavat güç üreten küçük bir yüzer rüzgâr enerjisi elektrik üretim santrali bulunmakta.

Tüm Avrupa Birliği ise, 16 cigavat kurulu açık deniz rüzgâr santrali kapasitesine sahipken 2030 yılına kadar en az 60 cigavatlık kapasiteye ulaşmayı hedefliyor.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü