PP ve PE Fiyatlarındaki Keskin Artışlar

10 Şubat 2021

Avrupa’da PP ve PE piyasaları, 2020’nin ikinci yarısının büyük bir kısmında ithal mal tedarikçileri için cazip netbackler sunmuyordu. Ancak, Şubat ayında görülen yeni üç haneli artışlar fiyatları son yılların en yüksek seviyelerine çekti. Oyuncular, süregelen lojistik sorunlara rağmen fiyatlardaki keskin artışların ithal menşeleri çekip çekmeyeceğini sorguluyor.

Avrupa piyasaları diğer global piyasalardaki artış eğiliminin gerisinde kaldığı için, bölgedeki tedarikçiler 2020’nin son çeyreğinde mallarını başka pazarlara yönlendirmişti. Avrupa PP ve PE piyasalarında Kasım ayında başlayan artış eğilimi Ocak ayından itibaren ivme kazandı. Öyle ki, işlemlere üç haneli zamlar yansıdı.

Avrupa’daki zayıf netbackler ve global konteyner sıkışıklığının aylardır ithal mal akışını azalttığı biliniyor. Güney Kore, ABD ve Orta Doğu gibi başlıca tedarikçilerden ithalat sınırlı seyretti. Bölgedeki üretim sorunları da arz endişelerini pekiştirdi.
Aynı zamanda, oyuncular otomotiv ve inşaat sektörlerinde biriken siparişler ve ambalaj sektöründeki istikrarlı toparlanmanın tetiklediği güçlü talebe işaret ediyor.

Kaynak: Chemorbis
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü