QatarEnergy firması Koreli Hyundai Heavy Industries Firması ile 3,9 Milyar ABD Doları Değerinde 17 Adet LNG Tankeri Gemi Yapımı için Anlaşma İmzaladı

28 Eylül 2023

QatarEnergy firması Çarşamba günü (27/09/2023) yaptığı açıklamada, Hyundai Heavy Industries firmasının QatarEnergy firmasına 17 adet sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tanker gemisi inşa etmesi konusunda Koreli firma ile 14,2 milyar Katar Riyali (3,90 milyar ABD Doları) tutarında anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

Katar devletine ait firma, yaptığı anlaşmanın “Firmaya ait LNG Kuzey Rezervleri sahasının genişletilmesini, Altın Geçiş olarak adlandırılan LNG dışsatım projelerinden artan LNG üretim kapasitesini, ayrıca uzun vadeli filo yenileme gereksinimlerini destekleyeceğini" belirtti.

Katar'ın Kuzey Sahası Genişleme planı, ülkenin yerkürenin en büyük LNG ihracatçısı olma konumunu güçlendirecek. Proje, Katar'ın sıvılaştırma kapasitesini 2027 yılına kadar yıllık 77 milyon tondan 126 milyon tona çıkaracak altı adet sıvılaştırma ünitesini (yeraltından ya da deniz tabanından çıkarılmış doğal gazı sıvılaştırılmış doğal gaza dönüştürme işlemi ünitesi Ç.N.) içermekte.

QatarEnergy firması, LNG tankeri gemi satın alma programının ilk aşamasında Kore ile Çin tersanelerinde inşa edilmek üzere 60 gemi için sözleşme imzalamıştı. Dolayısıyla firma, Heavy Industries Firması ile 17 LNG tankeri geminin inşası için imzaladıkları anlaşmanın programlarının ikinci aşamasını oluşturduğunu belirtti.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü