Rekor Düzeyde Yenilenebilir Enerji Baskısına Rağmen Kömür Hindistan’ın Enerji Dağılımına Egemen Olacak

09 Mayıs 2023

Kömür, 2030 yılına kadar Hindistan'ın en büyük elektrik üretim kaynağı olmaya devam edecek ve ülke iklim hedeflerini tutturmak için rekor düzeyde temiz enerji tesisini enerji üretim potasına eklese bile yine de ilave yeni kömür santrallerine gereksinim duyulacak.

Hindistan Enerji Bakanlığının elektrik enerjisi konusundaki merkez otoritesine göre yerkürenin üçüncü en büyük karbon emisyonu yapan ülkesi olan Hindistan, kişi başına artan enerji tüketimi ile birlikte küresel salgın sonrası sanayideki toparlanma nedeniyle ülkedeki artan elektrik talebini karşılamaya çalışırken aynı zamanda enerji sektöründeki karbon emisyonunu azaltmak için çabalıyor.

Merkezi Elektrik Otoritesinin Başkanı Ghanshyam Prasad bir raporda, "Uygun fiyatlı, aynı zamanda güvenilir elektriğin varlığı, ülkenin sürdürülebilir büyümesinde kilit etkendir." yorumunda bulundu.

Yetkili makamın Perşembe günü (04/05/2023) yayınlanan raporunda 2030 yılında Hindistan’ın toplam elektrik üretiminin yaklaşık %54'ünü kömürün oluşturacağı, ayrıca yeni yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra 46GW’ye kadar kömür yakıtlı ek elektrik üretim kapasitesine gereksinim duyulacağı dile getiriliyor. Fosil yakıt olan kömür, günümüzde Hindistan’ın toplam elektrik üretiminin neredeyse dörtte üçünü oluştururken ülkenin kömür madenleri ise son yaz aylarında elektrik kesintilerine neden olmuş olan kömür kıtlığının yeniden yaşanmaması için rekor bir hızla kömür çıkarmak için çalışıyor.  

Ülkede güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidroelektrik enerjisi, biyokütle enerjisi santralleri ile birlikte nükleer enerji santrallerinin kurulumları 2030 yılına kadar 500GW’ye ulaşıp bugün var olan düzeylerinin neredeyse üç katına çıkarak toplam enerji üretim kapasitesinin %64'ünü oluşturacak.

Başbakan Narendra Modi yönetimi, temiz enerji kapasitesini artırmak ile birlikte ekonominin karbon yoğunluğunu azaltmak yolunda daha büyük hedefler belirleyerek geçen yılın iklim hedeflerini yükseltti. Hindistan, enerji potasına daha fazla güneş ya da rüzgâr enerjisi eklemek için teşvikler sunarken yeşil hidrojen üretimi ile yeşil amonyak üretiminde küresel bir merkez olmayı hedefliyor.

Modi yönetimi yine de, kömür kullanımının aşamalı olarak kaldırılması konusunda kesin son tarihler belirlemeye yönelik uluslararası çabalara önceden karşı çıkmış ve kömür yakıtının önümüzdeki on yıllar boyunca kilit rol oynayacağı öngörüsünde bulunmuştu. Raporda, 25 GW kadar güç üreten eski üretim tesislerini kapatmaya yönelik daha önceki bir planın parçası olarak yaklaşık 2 GW kadar güç üreten santralin 2030 yılına kadar aşamalı olarak devre dışı bırakılacağı belirtildi.

Elektrik otoritesinin raporuna göre, Hindistan’da toplam 26,9 GW gücünde elektrik üretebilecek kadar termik santral inşaatları kurulum aşamasında bulunmakta ve toplamda 19,1 GW’ye kadar varacak düzeyde güç üretebilecek sayıda yeni termik santral projelerinin inşa edilmesi gerekebilir.

Yetkili kuruma göre Hindistan'ın enerji sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının, gelecek on yılın sonunda bugün var olan düzeylere göre yaklaşık %11 oranında artarak 1 milyar 114 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor. Geçen ay, iklim konusundaki düşünce kuruluşu Ember, elektrik üretimine bağlı küresel ölçekte kirliliğin geçen yıl doruk noktasına ulaşmış olabileceğini, içinde bulunduğumuz yılda ise gerilemeye başlayacağını dile getirdi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü