Renault ve Geely Firmaları Fosil Yakıtlı Motor Üretimi İçin Bir Ortak Girişim Firması Kuracaklar

08 Kasım 2022

Renault ve Geely otomotiv firmaları 8 Kasım Salı günü yaptıkları ortak açıklamada, fosil yakıtlı ve içten yanmalı klasik motorlar ve ayrıca hibrit teknolojiler üretmek amacıyla yeni bir ortak girişim şirketi kurmak için anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

Üretilecek olan motor sistemleri kendi otomobillerinde kullanılmanın yanı sıra diğer otomotiv firmalarına da satılabilecek.

Renault bir yandan içten yanmalı klasik motor ticaretini güçlendirirken, diğer yandan da elektrikli araç teknolojisine yapmayı planladığı yatırımlarına Nissan firmasını ortak etmek için temaslarda bulunuyor.

Kurulacak olan ortak girişim şirketinin bünyesinde faaliyet gösterecek olan 17 adet güç aktarım mekanizması fabrikası ve üç adet ARGE merkezinde toplam 19 bin kişinin istihdam edileceği belirtilirken, şirketin 2023 yılında faaliyete geçeceği bilgisi de paylaşıldı.

Şirket merkezinin Londra’da bulunacağı ve ortaklık yapısının %50 - %50 şeklinde oluşturulacağı öğrenilirken, diğer finansal detaylar hakkında ise bilgi paylaşılmadı.

Üretilecek olan fosil yakıtlı motor ve hibrit güç aktarım mekanizmalarının hem kendi araçlarında kullanılacağı hem de Nisan ve Mitsubishi Motors firmalarına satılacağı açıklandı.

Fabrikalar faaliyete geçtikten sonra yıllık yaklaşık beş milyon adet motor ve hibrit sistem üretim kapasitesine sahip olacağı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

Renault ve Geely firmalarının hali hazırda Güney Kore’de de bir ortak girişim şirketleri bulunuyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü