Resmi Haber Kaynağına Göre Endonezya’nın Nikel Madenciliği Sektöründeki Kota Uygulamasında Eski Düzen Uygulamasına Geçiş Nedeniyle Gecikme Olacak

28 Ağustos 2023

Endonezya Devleti’nden üst düzey bir yetkili Pazartesi günü (28/08/2023) yaptığı açıklamada, ülkedeki ergitme tesisleri için yeterli düzeyde nikel cevheri bulunduğuna ilişkin güvence vererek, Endonezya’nın madencilik sektöründe kota dağıtımının, yasadışı madencilikle ilgili süregelen bir soruşturma nedeniyle eski onay sürecine dönülmesi sonucu ertelendiğini dile getirdi.

Yerli nikel cevheri alıcıları, ulusal söylemde RKAB olarak bilinen kotaların gecikmesinden cevher üretiminin etkilenmesi nedeniyle yerkürenin en büyük nikel cevheri üreticisi durumundaki Endonezya'da cevher fiyatlarının son haftalarda yaklaşık %10 oranında yükseldiğini belirtiyorlar.

Endonezya Başsavcılığı, eski üst düzey bir madencilik sektörü yetkilisini, kota onay sürecini hafifleterek devleti 5,7 trilyon Endonezya Rupisi (372,84 milyon ABD Doları) kayba neden olan yasa dışı çalışmalara yol açtığı iddiasıyla soruşturmakta.
Endonezyalı yetkililer, RKAB adlı kota uygulamasında her madenciye her yıl üretim ile satış için belirli bir kota ayırırken ayrılan kotadan daha fazlasına gereksinim duyulması durumunda kota revize edilebiliyor.

Endonezya Enerji ile Maden Kaynakları Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili olan Muhammad Wafid gazetecilerle yaptığı söyleşide, "Basitleştirilmiş onay sürecinin sorunlu olduğu görüldü… Daha fazla soruna yol açmak yerine (eski) düzenlemeye geri döndük." açıklamasını yaptı.

Wafid, eski düzende bir kotanın onaylanması için 27 ögenin gözden geçirilmesi gerekirken, hafifletilmiş süreçte ise dokuz ögenin gözden geçirilmesinin yeterli olduğunu söyledi.

Wafid ayrıca, yerli ergitme tesisleri için cevher sıkıntısı yaşanmayacağına ilişkin güvence verirken içinde bulunduğumuz yılda şu ana kadar onaylanmış olan kotaların, cevherlerin işlenmesi gereksinimleri için yeterli olması gerektiği yorumunu da ekledi.

Bir ergitme tesisi yöneticisine, bir nikel alım satımcısına ve Çinli çelik sektörü danışmanlık firması Mysteel'e göre Endonezya'daki düzinelerce nikel ergitme tesisi, kıtlık korkusuyla cevher stoklama konusunda hızlı davranırken söz konusu durum cevher fiyatlarını yükseltiyor.

Endonezya'dan nikel pik demir satın alımı yapan Çinli bir tüccar, bazı ergitme tesislerinin cevher fiyat tekliflerini %15 oranına kadar yükselttiğini iletti.

Endonezya, ülkesindeki yerli işleme endüstrilerini geliştirmek amacıyla 2020 yılında nikel cevheri dışsatımını yasaklamış böylece nikel metali ile elektrikli taşıt araçlarının bataryalarında kullanılan nikel ürünlerini üreten yerli ergitme tesislerine başarılı bir biçimde yatırım çekmişti.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü