Rusal, Sibirya’daki Yeni Alüminyum Ergitme Tesisinde Üretime Başladı

21 Aralık 2021

Rus alüminyum üreticisi Rusal (Rusal, Rusya merkezli halka açık alüminyum üreticisi uluslararası firma olup firmanın hisse senetleri Moskova, Hong Kong ve Avrupa menkul kıymetler borsalarında işlem görmektedir. Firma, Çin devlet firması China Hongqiao Group Limited firmasının ardından yerkürenin ikinci büyük alüminyum üreticisi olup merkez ofisi başkent Moskova’dadır. Ç.N.) Cuma günü (17/12/2021) yaptığı duyuruda, Sibirya’da uzun süredir atıl durumda olan Taishet alüminyum ergitme tesisinde üretime başlandığını açıkladı.

Çin dışında, Hong Kong borsasına kayıtlı yerkürenin en büyük alüminyum üreticisi durumundaki Rusal, Taishet projesi üzerinde 2007 yılında çalışmaya başlamıştı. Proje, 2009 yılında alüminyum fiyatlarının zayıf durumda olması nedeniyle çökmüş, 2017 yılında fiyatlar toparlanınca yeniden canlanmış ve ardından projede bir dizi başka gecikme yaşanmıştı.
 
Firma, duyurusunda, yerkürenin en gelişmiş düşük karbonlu alüminyum üretim tesisi olarak gördüğü tesisinin yıllık 428.500 ton üretim kapasiteli ilk bölümünün yapımını sonuçlandırdığını ve Cuma günü (17/12/2021) deneme üretimine başladığını bildirdi.

Hidro enerjiyle üretim yapan Taishet alüminyum ergitme tesisi, Rusal firmasının kendi geliştirdiği RA-400 elektrolizör teknolojisi ile inşa edilirken 2030 yılına kadar firmanın Sibirya'da yerleşik diğer dört ergitme tesisindeki teknolojinin geliştirilmesi için model oluşturacak.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü