Rusya, Gelecek Haftaki OPEC ve Ortakları Toplantısında, Petrol Kotalarında Değişiklik Yapmayacağının İşaretini Veriyor

28 Kasım 2019

Rus petrol şirketleri Perşembe günü (Bugün), gelecek haftaki toplantıda OPEC ve ortakları üzerinde baskı uygulayarak, şu anda varolan küresel anlaşmanın sona ereceği Mart ayının sonuna kadar politikada herhangi bir büyük değişiklikten kaçınılması ve anlaşmanın bir parçası olarak çıktı kotalarında değişikliğe gidilmemesini önerdiler.

Şirketler ayrıca, hafif bir yakıt olan gaz kondensatı (Doğalgaz kondensatı, birçok doğalgaz alanından çıkarılan ham doğalgazda gaz bileşenleri olarak bulunan düşük yoğunluklu hidrokarbon sıvıları karışımıdır. Ç.N.)  üretiminin, Rusya’nın son aylarda sözkonusu üründe üretimi azaltma hedeflerine ulaşmak için mücadele etmesi nedeniyle üretim kotalarından çıkarılmasını da gündeme getirdiler.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) üye ülkeler ile örgüte üye olmayan ülkeler arasında imzalanmış olan anlaşmayı Mart ayının sonuna kadar korumaya yönelik öneriler, önümüzdeki hafta Viyana’da yapılacak toplantılara katılacak olan Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile yapılan toplantıda dile getirildi.

OPEC ile ortakları şu ana kadar üretim kısıntılarını 2020 yılı ortasına kadar uzatmayı ummaktalar. OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi Rusya, Suudi Arabistan’ın petrol devi kamu şirketi Aramco’nun hisselerinin borsaya açılması girişimlerinin ortasında petrol fiyatlarının durağan seyretmesi için baskı uygulamasını destekliyor.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü