Rusya ile Güney Kore Uganda'da Nükleer Enerji Santrali Kuracak

09 Ağustos 2023

Sürdürülen görüşmeler ile imzalanan anlaşmalar sonucunda nükleer enerji santrali kurulması amacıyla Ugandalı yetkililer tarafından iki ülke seçildi. Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni Salı günü (08/08/2023) yaptığı açıklamada, Rusya ile Güney Kore'nin yakında Uganda’da nükleer santral kurmaya başlayacaklarını duyurdu.

Başkent Kampala'da kahve üreticisi 25 Afrika ülkesinden liderler ile delegelerin katıldığı II. G-25 Afrika Kıtası Kahve Doruğu Toplantısı’nda konuşma yapan Museveni, Rusya ve Güney Kore ile görüşmelerin sonuçlandırıldığını dile getirdi.

Başkan Museveni, “Rusya ile Güney Kore 15 bin megavat gücünde iki nükleer santral kuracak. Söz konusu nükleer projeler, ulusların sosyo-ekonomik kalkınma için enerji güvenliğini nasıl sağlayacaklarıyla uğraştıkları kritik bir zamanda gündeme geliyor.” açıklamasını yaptı.

Museveni, son zamanlarda Uganda halkına seslenirken, ülkelerinin farklı bölgelerine dağılmış bol miktarda hidroelektrik kaynağına sahip olduğu, ancak nükleer enerji sektöründeki yeni teknolojileri keşfetmek için daha yüksek oranda ortaklığa, dolayısıyla da nükleer enerji geliştirmeye gereksinimi olduğu yorumunu yapmaktaydı. Museveni ayrıca, yerkürede giderek değişen hava koşullarının hidroelektrik enerjinin artık çok güvenilir olmadığı anlamına geldiğini de vurguluyordu.

Geçen ay St. Petersburg'da düzenlenmiş olan Rusya-Afrika Doruk Toplantısı’nda, Uganda ile Rusya'nın nükleer enerji santrali projesi konusunda anlaşma imzaladıkları bildirilmişti.

Birkaç yıl önce Uganda Enerji ile Maden Geliştirme Bakanlığı tarafından yürütülmüş olan bir araştırma, ülkenin doğu bölgesinde büyük uranyum rezervlerinin bulunmasının ardından Uganda’nın nükleer enerji üretme potansiyeline sahip olduğunu doğrulamıştı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü