Rusya, İran'daki Sirik Enerji Santrali'ne Fon Sağlayacak

11 Mart 2021

Mehr Haber Ajansı, İran Enerji Bakanı Reza Ardakanian'ın, İran yönetiminin ülkenin güneyinde 1.400 megavat gücünde Sirik elektrik santralinin kurulması için Rusya'dan 1,2 milyar Euro kredi alacağını açıkladığını bildirdi. Sirik santralinin kurulum maliyetinin 1,4 milyar ABD Doları olacağı öngörülüyor. Rusya tarafı, maliyetin %85’ini karşılamayı kabul ederken, geri kalan bölümü İran’ın Sanayi ve Maden Bankası tarafından sağlanacak.
 
Santral, Hürmüzgan Eyaleti’ndeki küçük bir kıyı kasabası olan Sirik yakınlarındaki 200 hektarlık arazi üzerine önümüzdeki beş-altı yıl içerisinde kurulacak. Yüklenici, Saint Petersburg merkezli bir mühendislik şirketi olan Power Machines olacak. Diğer bir yüklenici olan Technopromexport, proje üzerinde çalışmaya 2017 yılı Şubat ayında başlayacaktı, ne var ki proje, Rusya tarafından kaynaklanan yönetsel artı finansman içerikli sorunlar nedeniyle durmuştu.
 
Güney eyaletinde gerçekleştirilecek sözkonusu santral kurulumu, 3000 kişiye iş yaratacak, santralin ilk ünitesi devreye girdiğinde ise ayrıca 500 kişi santralde çalışıyor olacak.
   
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü