Rusya Karadeniz Paktından Ayrıldıktan Sonra Buğday Yüzde 6 Arttı

15 Kasım 2022

Reuters'in bildirdiğine göre, ABD buğday vadeli işlemleri %6 sıçrayarak iki haftanın en yüksek seviyesini gördü ve mısır Pazartesi günü Rusya'nın Karadeniz ihracat anlaşmasından çekilmesinin küresel arzla ilgili endişeleri artırmasıyla %1'den fazla yükseldi.

Soya fasulyesi trendi takip etti ve en aktif Ocak sözleşmesi bir ayın zirvesini belirledi.

StoneX baş emtia ekonomisti Arlan Suderman "Rusya'nın Karadeniz ticaret anlaşmasından çekilmesinden sonra gıda kıtlığı korkularının yeniden artmasıyla, buğday öncülüğünde tahıl ve yağlı tohum piyasaları bir gecede keskin bir şekilde yükseldi" dedi.

Moskova, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'daki filosuna büyük bir Ukrayna insansız hava aracı saldırısı yapıldığından bahisle Cumartesi günü Karadeniz anlaşmasına katılımını askıya aldı.

Tahıl taşıyan gemiler Pazartesi günü Ukrayna limanlarından yola çıktı ve Moskova'nın yeniden abluka uygulamaktan vazgeçtiğini gösterdi.

Ancak, özellikle sigortacılar bunları taahhüt etmeyi bırakırsa, sevkiyatlar tekrar kesintiye uğrayabilir. Üst düzey bir yetkili, Lloyd's of London sigortacısı Ascot'un Karadeniz'deki Ukrayna tahıl koridorunu kullanan yeni sevkiyatlar için sigorta işlerini daha fazla netlik elde edene kadar askıya aldığını söyledi.

Rusya'nın hamleleri, ABD tahıllarını küresel olarak daha az rekabetçi hale getirme eğiliminde olan daha güçlü bir dolardan gelen piyasa baskısını ve devam eden Ortabatı hasadından kaynaklanan mevsimsel baskıyı gölgede bıraktı.

Kaynak: Thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü