Rusya Kömürüne Uygulanan Yaptırım Nedeniyle Oluşan Kesinti Sonucu Kömürün Fiyatının Hızla Yükselmesi Yıllarca Sürebilir

11 Ağustos 2022

Kömürün, ölüme terk edilmiş bir yakıttan yerkürenin en sıcak metalarından birine dönüşmesi olasılıkla yıllarca sürecek.

Fitch Solutions analizcilerine göre, Avrupa'nın Rus yakıtlarından vazgeçme planları kömür piyasasını iki farklı biçimde destekleyecek ve her iki farklı biçim de deniz yoluyla taşınan kargoların fiyatlarını yakın gelecekte şişirecek.

Rus kömürüne AB'nin bu ay başlayan yasağı, Endonezya, dahası Avustralya gibi diğer ülkelerden AB’nin dışalım istemini artıracak. Bu arada AB’nin Rus boru hattı yoluyla gaz dışalımını başka ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gaz gönderimleriyle değiştirme planları, tüketmeleri için AB dışındaki diğer ülkelere daha az gaz bırakarak onları daha fazla kömür kullanmaya zorlayacak.

Fitch, içinde bulunduğumuz yıl ile sonrası için Asya termal kömür fiyat öngörüsünü “önemli ölçüde” yükseltti. Danışmanlık firması bugünlerde, Avustralya'nın Newcastle limanında yüklenen kömürün fiyatı için, sırasıyla 230 ABD Doları ile 159 ABD Doları olan önceki öngörülerinden farklı olarak içinde bulunduğumuz yıl için kömürün ortalama fiyatının ton başına 320 ABD Doları ile içinde bulunduğumuz yıldan 2026 yılına kadar olan süre için kömürün ortalama fiyatının ton başına ortalama 246 ABD Doları olmasını bekliyor.

Asya’daki kömür fiyatları, Rusya-Ukrayna krizinin zaten sıkıntılı olan kömür piyasasını daha da kötüleştirmesinin ardından içinde bulunduğumuz yılın başlarında rekor kırdı. Madenciler, kamu hizmetlerinin de bir parçası olan kömür yakıtını güvence altına almak için acele ederken bir yandan da istemdeki artışa uyum sağlamak için çabalıyorlar.

Kömürün vadeli işlem piyasalarında ileriye doğru değişen eğriler de yüksek fiyatların süreceğini gösteriyor. Newcastle kömürü için Aralık 2026 sözleşmesinin fiyatı, bu yılın başında ton başına 111,15 ABD Doları, geçen yılın başında 80,80 ABD Doları iken ton başına 233,15 ABD Doları’na yükseldi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü