Rusya-Ukrayna Çatışmasının Sunumun Üzerine Gölge Düşürmesi Nedeniyle Demir Cevheri Fiyatları Yükselmekte

28 Şubat 2022

Çin ve Singapur'daki örnek oluşturan demir cevheri vadeli işlemleri, demir cevheri alım satımcılarının, Rusya ile Ukrayna arasında süregelen uzun süreli silahlı çatışmanın aynı zamanda önemli çelik üretim bileşeni olan demir cevherinin küresel sunumunu da engelleyebileceğinden endişe duymalarıyla Pazartesi günü (28/02/2022) %3'ten fazla yükseldi.

Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda en çok işlem gören Mayıs ayı demir cevheri sözleşmesi, geçen haftaki %1,8 oranındaki kazancın ardından %3,6 oranı kadar artarak ton başına 711,50 Yuan'a (112,68 ABD Doları) çıktı.

Singapur Borsasında ise demir cevherinin en etkin durumdaki Nisan sözleşmesi %3,2 oranında artışla ton başına 141,05 ABD Doları’na yükseldi.

Singapur merkezli Navigate Commodities yatırım firmasının genel müdürü Atilla Widnell, "Uzun süreli olabilecek herhangi bir askeri harekât, Rusya ile Ukrayna’nın gerçekleştirmekte olduğu yıllık yaklaşık 70 milyon tonluk demir cevheri dışsatımını önemli ölçüde etkileyecek ve sonunda küresel dengeyi sarsacaktır." yorumunda bulundu.

Rusya ile Ukrayna, demir cevheri gereksinimin çoğunu Avustralya ile Brezilya'dan sağlayan yerkürenin en büyük çelik üreticisi Çin'in başlıca demir cevheri sağlayıcısı ülkeler değilken şu anda savaş durumunda olan iki ülkeden yapılan gereç dışsatımı genellikle diğer Avrupa ülkelerine gerçekleştiriliyor.

Rusya ordusunun Ukrayna topraklarına girmesi, bazı Rus bankalarının SWIFT uluslararası ödeme düzeninden dışlanması da içerisinde olmak üzere sert yaptırımlara uğramasıyla birlikte, kapsamı ve koordinasyonu açısından eşi görülmemiş bir Batılı politik, stratejik, ekonomik, aynı zamanda kurumsal tepkiyi tetikledi.

Widnell, içinde bulunduğumuz ayda Pekin Kış Olimpiyatları’nın sona ermesiyle birlikte Çin limanlarındaki demir cevheri stoklarının daha hızlı azalmasına yol açması beklenen Çin yüksek fırın kapasite kullanım oranlarının toparlanmasının da fiyatlara daha fazla destek sunmasının beklendiğini dile getirdi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası SRBcv1'de inşaat çeliği ile sıcak haddelenmiş çelik rulonun fiyatı  %2,2 oranında yükselirken paslanmaz çeliğin fiyatı %2,7 oranında geriledi.

Dalian emtia borsasında koklaşabilir taş kömürü DJMcv1’in fiyatı, Greenwich Ortalama Zamanı’na göre 02:10’da %1,5 oranında artarken kokun fiyatı %0,1 oranında düştü.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü