Rusya ve Suudi Arabistan, Petrol Piyasasını ve Fiyatlarını Görüştü

12 Ekim 2023

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in üst düzey petrol yetkilisi, dünyanın en büyük iki petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan ve Rusya'nın çarşamba günü, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın petrol piyasasındaki durumu ve fiyatları nasıl etkilediğini görüştüklerini söyledi. Ham petrol fiyatları, 7 Ekim'de İsrail ile Filistin arasında tırmanan gerilimin ardından yükselişe geçti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Putin'in konuşma yapacağı Moskova'daki "Rusya Enerji Haftası" konferansı öncesinde Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman'ı çarşamba günü Moskova'da karşıladı. Novak, Prens Abdülaziz ile petrol piyasasını ve OPEC+ petrol üreticileri grubu içindeki iş birliğini ele aldıklarını söyledi. Rusya ve Suudi Arabistan ayrıca hükümetler arası komisyon toplantısı da gerçekleştirdi.

Novak toplantının başında yaptığı açıklamada Rusya'nın Suudi Arabistan'a petrol ürünleri tedarikini arttırmaya hazır olduğunu söyledi. Kendi büyük rafinerilerine sahip olan Körfez ülkeleri genellikle Rus yakıtını yeniden ihraç etmektedir. Novak ayrıca Rusya'nın Suudi Arabistan'la nükleer enerji, jeolojik keşif ve gıda tedariki konularında işbirliğine hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü