Rusya’da Hizmet Sektörü PMI Endeksi Ekim Ayında 48,8 Puana Geriledi

03 Kasım 2021

IHS Markit’in Rusya’da yaptığı Ekim ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) çalışmasına ilişkin sonuçlar 3 Kasım Çarşamba günü açıklandı. Rapora göre Rusya’da hizmet sektörü Ekim ayında daralma gösterdi. Son üç ayda ikinci kez daralan hizmetler sektörünü olumsuz etkileyen faktörlerin piyasadaki müşteri talebinin zayıflaması ve yeni siparişlerin azalması olduğu bildirildi.

Rusya’da 50,5 puan olan Eylül ayı PMI endeksinin Ekim ayında 48,8 puana gerilediği açıklandı. PMI endekslerindeki 50 puanlık değer, daralma ile büyümeyi bir birinden ayıran medyan olarak kabul ediliyor.

IHS Markit ekonomistlerinden Slan Jones, ülkedeki salgın vakalarının yeniden artışa geçtiğini ve buna bağlı olarak müşteri talebinin zayıflaması ile birlikte hem sektörün zor durumda kaldığını hem de yeni iş yerleri açan girişimcilerin sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi.

Buna karşın, yurt dışı talebin dördüncü çeyreğin başından itibaren yükselmeye başladığı ve ihracata dönük siparişlerde de bir miktar artış kaydedildiği açıklandı.

Hizmet sektöründeki firmaların maliyetleri kontrol etmek adına, az da olsa istihdam kesintisine gittikleri ve sektördeki istihdam azalmasının son üç ay içerisinde ikinci kez kayda geçtiği belirtildi.

Enflasyonist baskının Ekim ayında dikkat çekici bir noktada olduğu ve özellikle artan girdi maliyetlerinin son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştığı bilgisi de raporda yer aldı.

Tüketici fiyat enflasyonunun yılsonu itibarıyla %6,4’e ulaşmasını beklediklerini ifade eden Slan Jones, Rusya Merkez Bankasının kısa bir zaman önce yaptığı %0,75 puanlık faiz indirimiyle fiyat artışını bir miktar baskılamayı umduğunu söyledi.

Geçtiğimiz Pazartesi günü açıklanan bir diğer araştırmada da Ekim ayında imalat sektöründeki faaliyetlerde Mayıs ayından beri ilk kez gelişme kaydedildiği ve hem üretimin hem de yeni siparişlerin arttığı açıklanmış ancak tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmaların yarattığı risk ve kısıtlamalara da dikkat çekilmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü