Rusya’da Otomobil Satışlarının 2020’de de Azalmaya Devam Etmesi Bekleniyor

15 Ocak 2020

Rusya’da Avrupalı İş Adamları Birliği (AEB) şemsiyesi altında faaliyet gösteren Otomotiv Sanayicileri Komitesi tarafından dün (14 Ocak 2020) yapılan açıklamada, otomobil satışlarının 2020 yılında da azalmaya devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Komite yetkilileri 2020 yılında otomobil satışlarının bir önceki yıla göre %2.1 oranında azalarak, satılması beklenen toplam otomobil sayısının 1.72 milyon adette kalacağını belirttiler. Rusya’da otomobil satışları 2019 yılında da bir önceki yıla göre %2.3 oranında azalmıştı.

Komite Başkanı Joerg Schreiber de yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründe 2019 yılının beklediklerinden daha zor geçtiğine değinerek, Rusya’daki otomobil piyasasının kendi potansiyelinin altında olduğuna ve halen arzu edilen büyüklüğe ulaşamadığına dikkat çekti.

Rusya’da otomobil piyasasında ihtiyaç duyulan canlanma 2018 yılında gerçekleşmiş ve o yıl otomobil satışları %12.8 oranında artmıştı. 2018 yılından sonra otomobil piyasasında baş gösteren daralmanın en önemli nedenleri arasında ise o yıldan itibaren tüketici gelirlerinin ciddi miktarda azalmaya başlaması gösteriliyor.

Rusya’nın en büyük otomobil üreticisi olan Avtovaz firmasından bir yetkili de Reuters Ajansı’na verdiği demeçte, tüketicilerin gelirlerinde ciddi miktarda erime olduğunu ve buna bağlı olarak otomobil satışlarının bu yıl da azalmaya devam etmesini beklediklerini ifade etti.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü