Rusya’da Sıfır Kilometre Araç Satışları Ekim Ayında Yıllık Bazda %62,8 Oranında Azaldı

07 Kasım 2022

Rusya Avrupa İş İnsanları Birliği (Association Of European Businesses) (AEB) tarafından 7 Kasım Pazartesi günü yapılan açıklamada, batılı ülkelerce uygulanan yaptırımların da etkisiyle, Rusya’da sıfır kilometre otomobil satışlarının Ekim ayında yıllık bazda %62,8 oranında azaldığı bildirildi.

AEB’den yapılan açıklamada, Ekim ayında 45.228 adet araç satıldığı belirtilirken, bu rakamın geçtiğimiz yılın Ekim ayında 120.000 adet olduğu hatırlatıldı.

Rusya’da üretilen sıfır kilometre araç satışlarının özellikle Ukrayna’nın işgalinin ardından hızla düşmeye başladığı ve otomotiv sanayicilerinin yedek parça temininde zorlanmaları bir yana, ülkedeki yabancı üreticilerin de birer birer üretimlerini durdukları açıklandı.

Öte yandan, ikinci el otomobil satışlarında ise ciddi oranda bir artış yaşandığı bildirilirken, Reuters Ajansı ile paylaşılan verilere göre, ikinci el satışlarda ithalatın yaklaşık dörtte üçünü oluşturan Japon otomobillerin birinci tercih sırasında olduğu öğrenildi.

Ülkedeki otomotiv sanayicilerinin tamamını temsil etmekte olan AEB, %3,3 artış öngören 2022 yılı sıfır kilometre araç satış tahminlerini Ukrayna’daki savaşın başlamasının hemen ardından revize etmiş ve yıl sonu itibarıyla satışların yıllık bazda %50 oranında azalmasını beklediklerini ifade etmişti.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü