Rusya'nın Akaryakıt İhracatı Kasım Ayında Yükselişe Geçti

07 Aralık 2023

Bloomberg'in aktardığı Vortexa verilerine göre, Rusya'nın akaryakıt ihracatı Kasım ayında artış gösterdi ve günlük ortalama 2,2 milyon varile yükseldi.

Söz konusu toparlanma, dizel ihracat yasaklarının sona ermesi ve rafinerilerdeki bakım sezonunun bitmesinin ardından gerçekleşti. Ancak Karadeniz'deki fırtınalı hava, ay sonuna doğru ve aralık başında giden yakıt sevkiyatlarını etkiledi. Vortexa verilerine göre, dizel ve gaz yağı ihracatı Ekimden Kasıma %12 oranında artarken, sevkiyatların büyük kısmı Afrika ve Güney Amerika'ya yapıldı. İkinci kısmın büyük bölümü Brezilya'ya iletildi.

Benzin ve harmanlama bileşenleri (blending components) ihracatı geçen ay %25 artışla günlük 75.000 varile yükselirken, jet yakıtı ihracatı günlük 8.000 varile düştü. Yurtdışına nafta sevkiyatı da daha mütevazı bir düşüşle %3 civarında azalarak günlük 362.000 varile geriledi.

Bloomberg'in aktardığı sektör verilerine göre Rusya'nın dizel ihracatı bu ay %28 gibi önemli bir artış gösterecek. Artışın bir kısmı Karadeniz'deki fırtınalar nedeniyle geciken yüklemelerden kaynaklanıyor.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, aralık ayında Karadeniz ve Baltık Denizi limanlarından yapılacak Rus dizel sevkiyatı temmuz ayından bu yana en yüksek ihracat hacmi olacak.

Kaynak: Oilprice
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü