Sermaye Piyasası Kurulu Bitcoin’e Karşı Harekete Geçti

13 Ocak 2020

Sermaye Piyasası Kurulu, 2020 yılında Bitcoin ve kripto para mevzuatı çalışmalarını hızlandırmayı planlamaktadır.

Finans ve kripto teknolojileri haber sitesi BeInCrypto, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Bitcoin ve diğer kripto paraların izlenmesi, kullanımının düzenlenmesi ve denetimi üzerinde çalışmakta olduğunu bildirmiştir.

Türkiye’de Bitcoin kullanımının Avrupa’daki diğer ülkelerden daha yaygın olduğu kaydedilmiş olmakla birlikte bu alanda yasal altyapı ve düzenleme bulunmamaktadır.  Bu nedenle SPK, sadece kripto paralar için değil aynı zamanda kripto para borsası için de gerekli altyapıyı oluşturmak üzere ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapacağını bildirmiştir. SPK’ya yakın kaynaklar, kripto paralarda risklerin önemli olduğunu, fakat yapılacak düzenlemelerin riskleri kontrol etmeye yardımcı olacağını ifade etmektedir.

ABD hükümeti de, büyük ölçüde para aklama ve terör amaçlı kullanımları da dikkate alarak özellikle Bitcoin ve diğer kripto paralar için kurallar getirmeyi planlamaktadır Ayrıca kripto para kullanımının vergi toplamada problem oluşturması da pek çok ülkede endişeye neden olmaktadır.  

Çin gibi daha otoriter yönetimlere sahip ülkelerde Bitcoin kullanım ve ticareti hali hazırda sınırlandırılmış olup,  Çin hükümeti, açık piyasalardan farklı olarak kendi dijital parasıyla ilgili çalışmaların hızlandırıldığını ilan etmiştir.
 
Kaynak: beincrypto web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü