Siemens ve SAP, AB Taslak Veri Yasasının Ticari Sırları Riske Atacağını Söylüyor

08 Mayıs 2023

Alman iş yazılımı üreticisi SAP ve Alman mühendislik şirketi Siemens, akıllı araçlar ve diğer tüketim malları tarafından üretilen verilerin kullanımına ilişkin AB yasa tasarılarını eleştiren ABD'li teknoloji devlerine katıldı.

AB ülkeleri ve AB milletvekilleri, Avrupa Komisyonu tarafından geçen yıl önerilen Veri Yasasının mevzuat olarak kabul edilmesinden önce ayrıntılar üzerinde çalışıyor.

AB tüketici ve kurumsal verilerini kapsayan yasa tasarısı, ABD'li teknoloji devlerinin gücünü kısıtlamayı ve AB'nin dijital ve yeşil ekonomi hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan bir dizi mevzuattan oluşuyor. ABD’li şirketlerin eleştirileri arasında önerilen yasanın çok kısıtlayıcı olduğu yer alırken, Alman şirketleri satış sonrası veya diğer veriye dayalı hizmetleri sağlamak için üçüncü taraflarla veri paylaşmaya zorlayan bir hükmün ticari sırları tehlikeye atabileceğini ifade ediyorlar.

Şirketler, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB antitröst şefi Margrethe Vestager ve AB Sanayi Şefi Thierry Breton'a hitaben hazırlanan ortak bir mektupta, “Temel bilgi birikimi ve tasarım verileri dahil olmak üzere verileri yalnızca kullanıcıyla değil, üçüncü taraflarla da paylaşımı zorunlu kılmak, Avrupa'nın rekabet edebilirliğini engelleme riski taşıyor. Bu durum, AB şirketlerinin, özellikle Avrupa'da faaliyet göstermeyen ve Veri Yasası'nın güvencelerinin etkisiz olacağı üçüncü ülkelere veri ifşa etmek zorunda kalacağı anlamına gelebilir.” dedi.

4 Mayıs tarihli mektuba imza atanlar arasında iki şirketin üst düzey yöneticileri, Siemens Healthineers, Alman medikal teknoloji şirketi Brainlab, Alman yazılım şirketi DATEV ve lobi grubu DIGITALEUROPE yer aldı.

Mektupta, şirketlerin ticari sırların, siber güvenliğin, sağlık ve güvenliğin risk altında olduğu durumlarda veri paylaşma taleplerini reddetmesine izin verecek önlemler alınması çağrısında bulunuldu. Mevzuat kapsamına giren cihazların kapsamının genişletilmemesi gerektiği ifade edildi.

Müşterilerin farklı bulut sağlayıcıları arasında geçiş yapmasına izin veren bir hükümle ilgili olarak şirketler, mevzuatın müşterilerin ve sağlayıcıların her bir iş durumu için en uygun sözleşmeler üzerinde anlaşmalarına izin vererek sözleşme özgürlüğünü koruması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü