Sıfır Kilometre Otomobil Satışlarında Ocak Ayında Avrupa Genelinde Büyük Düşüş Yaşandı

17 Şubat 2022

Avrupa Birliği Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA) tarafından 17 Şubat Perşembe günü açıklanan verilere göre, Ocak ayında Avrupa genelinde satılan sıfır kilometre otomobil satışlarında rekor seviyede bir düşüş kaydedildi. Bu rekor seviyedeki düşüşe neden olarak yarı iletken yonga tedarikindeki sıkıntı gösterilirken, satılan toplam otomobil sayısının 682.596 adette kaldığı bildirildi.

Açıklanan verilerde, Ocak ayında AB, İngiltere ve EFTA bölgelerindeki otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2,4 oranında azaldığı görüldü. Otomobil satışlarının söz konusu ülkeler genelinde son yedi aydır düzenli olarak düşmeye devam ettiği bildirildi.

Ülkelerin sıfır kilometre otomobil satış performanslarına ayrı ayrı bakıldığında ise, çok değişken ve farklı veriler ortaya çıktığı gözlemlendi. Kümülatif performanstaki büyük düşüşe karşın, Slovakya’da %72,6 ve Romanya’daki %55,5’lik artışlar dikkat çekerken, Batı Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamının Ocak ayını muhtelif oranlardaki düşüşlerle kapattıkları açıklandı.


Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü