Şili, 2025-2030 Yıllarını Kapsayan Büyük Lityum Yatırım Planını Bu Ay Açıklayacak

12 Nisan 2023

Şili Ekonomi Bakanı Nicolas Grau Salı günü (11/04/2023) yaptığı açıklamada, Şili ülke yönetiminin uzun süredir ertelenmiş olan ulusal lityum politikasını Nisan ayında (2023) açıklayacağını, politikanın gelecek on yılın ikinci yarısında önemli yatırımlar üretmesini umduğunu dile getirdi.

Başkent Santiago'daki yuvarlak masa toplantısında gazetecilere konuşan Grau, "sözkonusu planın, gerçekleştirmemiz gereken teknolojik geçişler, oluşturulması gereken kamu enstitüleri, kurulması gereken ulusal lityum madenciliği firması, Atacama tuz düzlüklerinde nelerin yapılabileceği gibi birçok ayrıntı içeren çok boyutlu konuları ele alması nedeniyle üzerinde bu kadar uzun süre durduk." açıklamasını yaptı.

Bakan Grau, önerilen ulusal lityum firmasının planın bileşenlerinden yalnızca biri olduğunu, dolayısıyla daha uzun süreleri kapsayacak ve yeter sayı gerektirecek nitelikli bir yasa tasarısına gereksinim duyulabileceğini söyledi.

Bakan ayrıca, "Ulusal lityum firmasına sahip olmak için çok iyi nedenler olduğuna inanıyoruz, dolayısıyla muhalefeti ikna etmeye çalışacağız." derken planın diğer yönlerinin çoğunun ise firma olmaksızın da ilerleyebileceğini sözlerine ekledi.

Nicolas Grau bunların yanısıra Şili Devlet Başkanı Gabriel Boriç'in seçim kampanyasında verdiği sözlerin bir parçası olan firmanın özel sermayeye gereksinimi olacağı yorumunda bulundu.

Grau, firma kurulmasının dışında somut politika sonuçlarının, görevdeki ülke yönetiminin 2026 yılı Mart ayında sona erecek görev süresinin sonuna kadar görülemeyebileceği yorumunu ekledi. 

Grau, "Eğer sözkonusu politika iyi çalışacaksa, 2025 ile 2030 yılları arasında çok iddialı bir yatırım süreci gerçekleştirilmeli, ne var ki bu önemli ögeler kısa dönemli ayrıntılar değil.” diye de vurguladı.

Planın amaçlarından bir diğerinin de ülkenin merkez yönetiminin gücünü azaltarak yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını güdülemek olduğunu belirten Grau, "böylece diğer ülkeler herkese yer olduğunu hissetsin" derken lityum metalinin jeopolitik önemini göz önünde bulundurmaları nedeniyle yerel yönetimlerin yetkilerinin düzeyinin ne olduğunun yabancı ülkelerin ana duyarlılık konusunu oluşturduğunu dile getirdi.  

Bakan Nicolas Grau, var olan lityum fiyat dalgalanmaları göz önüne alındığında, ton başına yaklaşık 20.000 ABD Doları tutarında başa baş bir fiyat beklentisindeyken, diğer yandan  da "çok fazla belirsizlik var” diye de ekliyor.

Şili, yerkürenin en büyük lityum rezervlerinden birine sahip ne var ki metal şu ​​anda yalnızca Albemarle ile SQM firmaları tarafından çıkarılmakta.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü