Şili, Asya Kıtasındaki Ergitme Tesislerine Bağımlılığını Azaltmak için Yerli Bakır Ergitme Kapasitesini Artırmak İstiyor

25 Temmuz 2023

Bakır madenciliğinde en başta gelen ülke olan Şili, Asyalı ergitme tesislerine olan bağımlılığını azaltmak, ayrıca bakır madenciliği ürünlerinin taşınmasını daha temiz duruma getirmek amacıyla yerli işleme kapasitesini artırma stratejisi yolunda ilerliyor.

Şili Madencilik Bakanlığı'nın 20 Temmuz 2023 tarihinde Parlamento’ya ülkedeki işler durumdaki ergitme tesisleri ile rafinerileri yenileme, bunun yanı sıra özel sektörle ortaklaşa yeni tesisler kurma planlarını sunduğu bildirildi.

Ülkedeki ergitme kapasitesinin güçlendirilmesini, aynı zamanda lityum metalinin batarya bileşenlerine dönüştürülmesi konusunda daha fazla katma değer elde etmeyi amaç edinen Devlet Başkanı Gabriel Boric yönetimi için öncelikli durumda. Şili'nin bakır üretiminin yarısından fazlası yarı işlenmiş biçimde alıcılarına gönderilirken ülkedeki en son ergitme tesisi 1990 yılında kurulmuştu.

Şili sınırları içerisinde ergitme işleminin daha yüksek oranda gerçekleştirilmesi, bakır cevherlerinin ihracatı sırasında ortaya çıkan atıkların oranını azaltırken yurtdışına satılan bakır ürünlerinin izlenebilmesini de artıracak. Dahası, yeni teknoloji ergitme tesisleri çevreyi kirletmeden çalışma konusunda çok daha iyi.

Bakanlığın önerisi, işçiler, firmalar, akademik kurumlar ile yapılan görüşmelerden sonra biçimlendirilirken öneri Şili devletine ait madencilik firması Codelco'nun Ventanas bakır ergitme tesisini çevresel nedenlerle kapatma kararı almasının arkasından geldi. Codelco firmasının sözkonusu kapatma kararı, ülkede bugün var olan altı ergitme tesisinden dördünün sahibi olan Şili devletinin gerek Codelco gerek yine devlete ait Enami firmaları aracılığıyla yeni kapasite geliştirme konusunda lider konumda olduğunu göstermekte. 

Codelco firması 2023 yılının Ocak ayında Şili'deki ergitme tesisleri ile döngüsel ekonomi projelerine ilişkin potansiyel işbirliği alanlarını araştırmak üzere Avrupa'nın en büyük ergitme tesisi firması Aurubis ile anlaşma imzalamıştı. Enami firması da Hernan Videla Lira ergitme tesisini yenilemek için proje arayışı içerisinde.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü